Ministrul Energiei promite ajutor românilor cu venituri mici. Ce spune despre schema de plafonare-compensare?
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a dat asigurări, într-o intervenţie la postul B1 TV, că Guvernul va proteja consumatorii vulnerabili, dar există şi scenariul să fie continuată schema de compensare-plafonare aşa cum este ea acum pentru încă 3 - 6 luni.
Jurnalist: Aţi dat deja asigurări că va continua acest ajutor din partea statului, dar nu ştim deocamdată forma. Daţi-ne mai multe detalii.
Sebastian Burduja: Schema de plafonare-compensare a asigurat pentru consumatorul final un preţ bun, zicem noi, adică al 4-lea cel mai ieftin gaz şi a 5-a cea mai ieftină energie electrică. Asta ca să spulberăm mitul promovat de extremiştii toxici că plătim cel mai scump curent din UE. Nici vorbă, astea sunt datele Eurostat, dacă mai ţine cineva la adevăr în ţara asta. Şi a asigurat şi o stabilitate de la o lună la alta.
Adică am ştiut, dinainte de mandatul meu, un preţ per kwh. Acela a fost cu plafoanele de consum la energie electrică şi românii deja s-au învăţat cu această schemă. Sigur că ea trebuie susţinută şi de bugetul de stat. Deci, având în vedere tot ce se întâmplă în regiune – Republica Moldova, Transnistria, Ucraina, stoparea tranzitului gazului rusesc şi aşa mai departe – înţelept ar fi să avem această predictibilitate şi mai departe.
O perioadă: 3 luni, 6 luni, 9 luni... Vom vedea cât se poate, cât duce bugetul de stat, că ea trebuie susţinută, această schemă implică nişte costuri, e adevărat. Şi în trecut a fost susţinută tot din banii veniţi din sectorul energetic. Adică s-au supraimpozitat companiile, de exemplu, marii producători, şi din acea taxă s-a alimentat această schemă. Aşadar, garanţia Guvernului este că va proteja cu certitudine, indiferent de ce se va întâmpla, consumatorii vulnerabili, dar există şi scenariul să continuăm această schemă de compensare-plafonare aşa cum este ea, încă o perioadă de 3 luni, 6 luni.
Jurnalist: Deci decizia nu este luată cel puţin deocamdată, va fi pentru toţi clienţii, toţi consumatorii, aşa cum se întâmplă acum?
Sebastian Burduja: Acesta este un scenariu, i-aş spune scenariu de bază, dar există şi varianta optimizării acestei scheme. Eu am spus de la începutul mandatului meu: a avut părţi bune schema asta, dar partea mai puţin bună e că au fost subvenţionaţi românii indiferent de venit.
Deci, dacă e un multimilionar cu un apartament gol în Primăverii, are acea subvenţie la un consum mic de sub 100 kwh pe lună, ca o familie care se chinuie, nu ştiu, în Ferentari. Şi probabil chestiunea asta am putea să o optimizăm. Poate nu este momentul acum, dar oricum, în perioada următoare, când se mai calmează şi situaţia regională, ar trebui rezolvată.
Jurnalist: Asta vreau să întreb, când ar putea fi luată totuşi această decizie? Pentru că acum se construieşte bugetul pe de o parte, şi pe de altă parte mai sunt două luni şi expiră plafonarea.
Sebastian Burduja: Aţi anticipat foarte bine şi noi ne-am asumat, chiar din mandatul anterior să spun, că până la final de ianuarie vom avea un răspuns. Merge la pachet cu proiectul de buget. Final de ianuarie, început de februarie. Deci venim odată cu proiectul de buget, pentru că perioada de aplicare a acestei compensări-plafonări depinde de resursa bugetară.
Jurnalist: Bun. Spuneţi-ne dacă aţi găsit şi definiţia aceea a consumatorului vulnerabil, pentru că ştiu că era o problemă în acest sens, tot pe aceste preţuri subvenţionate.
Sebastian Burduja: Da, e un subiect de care se ocupă Ministerul Muncii. Legea 226 defineşte anumite praguri de venit, de exemplu, la membru de familie undeva la 1.300 de lei pe lună, la persoană singură, 2.050-2.100 de lei pe lună. Deci există aceste praguri în lege, dar sigur, ele nu au fost actualizate de ani de zile.
Şi atunci, strict pe definiţia actuală din lege, consumatorul vulnerabil ar fi undeva la 90 de mii de gospodării – foarte puţin, comparativ cu ce se întâmplă în ţară. Şi atunci, în grupul nostru interministerial, unde este şi Ministerul Muncii, şi Ministerul Finanţelor, ANAF şi alţii, avem ca temă, în luna aceasta, la început de februarie, să actualizăm şi această definiţie, strict pentru această categorie de consumatori vulnerabili.