Burduja: Românii trebuie să înţeleagă că suntem producătorul numărul unu de gaz din Uniunea Europeană

(Getty Images)
Andrei Pricopie
21.01.2025

Românii trebuie să înţeleagă că, dacă acum noi ne acoperim consumul din ceea ce producem deja şi suntem producătorul numărul unu de gaz din Uniunea Europeană, în curând ne vom dubla producţia, a afirmat, la postul B1 TV, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Jurnalist: Despre gazul din Marea Neagră, pentru că a apărut această informaţie că grupul austriac OMV, acţionar majoritar al OMV Petrom, va beneficia de vânzarea gazelor de acolo, din Marea Neagră. Explicaţi-ne puţin care e preţul sau cum se va vinde, care sunt termenii, până la urmă, ai acestui contract, cei mai importanţi termeni pe care ni-i puteţi da.

Sebastian Burduja: Context. În Neptun Deep există două companii care dezvoltă proiectul, OMV Petrom şi Romgaz. Sunt parteneri egali, 50-50. Ei au investit, aceste companii, ele au investit undeva la 4 miliarde de euro în proiect şi, ca orice investitor, atât OMV Petrom, cât şi Romgaz vor căuta cumpărători pentru gazul care va fi scos de acolo. Acel gaz, conform legii, este pentru consumul României şi, dacă rămâne în plus, poate fi şi exportat. Va veni din ianuarie 2027.

Până atunci, îmi doresc ca România să-şi dezvolte cât mai mult petrochimia, producţia de îngrăşăminte pentru agricultură, producţia pharma, adică mari consumatori de gaz. Cu ce ne rămâne în plus – şi, cert, ne va rămâne, pentru că trebuie să înţeleagă românii că, dacă acum noi ne acoperim consumul din ceea ce producem deja şi suntem producătorul numărul unu de gaz din UE, ne vom dubla producţia. Dar ne dublăm producţia. Adică niciodată... Dacă dublăm producţia de gaz...

Jurnalist: Şi dacă se dublează şi industria?

Sebastian Burduja: Nu cred că... Noi anticipăm să ajungem cu un consum intern la nivelul a 20 de miliarde de normal metri cubi. Noi anticipăm. Dacă se întâmplă, foarte bine, şi atunci, cu siguranţă, vom avea şi gaz pentru asta.

OMV Petrom a găsit un cumpărător pentru o cantitate mică, undeva la 1%, sub 1% din tot ce este în Neptun Deep, în Germania, o companie cu reputaţie – Uniper, îi spune – şi a încheiat acest contract. Nu văd o problemă cu asta.

Eu am spus ieri, când m-a vizitat omologul meu din Ungaria, domnul Peter Szijjarto, că România s-ar bucura dacă ţări precum Ungaria îşi înlocuiesc dependenţa faţă de Rusia cu dependenţa faţă de România.

Jurnalist: Bun, sună bine ceea ce ne spuneţi aici. O să vedem cum o să stea lucrurile şi dacă se vor concretiza aceste promisiuni. Legat de energia electrică pe care o vindem în Republica Moldova, ştiu că, la un moment dat, a fost aşa o informaţie care a venit că nu ştim preţul la care vindem curent electric. De ce? E de pe bursă?

Sebastian Burduja: O mare parte este de pe bursă şi există şi un contract bilateral între Nuclearelectrica şi Energocom, compania din Republica Moldova, acesta fiind în termeni prevăzuţi de lege.

Jurnalist: Dar e secretizat?

Sebastian Burduja: Nu, nu este secretizat. E un contract comercial, asta vreau să clarific pentru toţi românii – nu e vorba că facem cadouri fraţilor de peste Prut. Ce contează e că noi avem să le dăm energie electrică şi gaz. Asta este cel mai important. Sigur, preţul e determinat de condiţiile de piaţă şi trebuie să apărăm aici interesul cetăţenilor noştri şi interesul companiilor noastre. Dar toate contractele respectă legea şi sunt în termeni comerciali.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor