Avertisment al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bucureşti: Calitatea aerului, la valori de "foarte rău" şi "extrem de rău"

(Getty Images)
Andrei Popescu
21.01.2025

Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti a atenţionat, marţi, că, în ultimele două zile, în zona Bucureşti-Ilfov, s-au înregistrat concentraţii foarte ridicate de particule în suspensie PM10 şi PM2.5, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile dispersiei poluanţilor.

Mai exact, indicii de calitate a aerului calculaţi în baza concentraţiilor medii zilnice de particule PM 10 şi mai ales PM 2.5 au avut în marea majoritate valorile “rău”, “foarte rău” şi “extrem de rău”, a transmis agenţia pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, concentraţiile cele mai ridicate s-au înregistrat la staţia B27- Voluntari, urmate de B15- Colentina şi B11 Bragadiru.

Comunicatul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bucureşti

Pe parcursul ultimelor 2 zile în zona Bucureşti-Ilfov au existat condiţii meteorologice nefavorabile dispersiei poluanţilor, fapt care a condus la înregistrarea unor concentraţii foarte ridicate de particule în suspensie - PM 10 şi PM 2.5.

Astfel, din cauza calmului atmosferic (viteze ale vântului sub 0.5m/înregistrate multe ore consecutiv pe perioada serii, nopţii şi dimineţii), a umidităţii relative foarte ridicate şi posibil a inversiunii termice, poluanţii emişi de toate sursele existente (în special încălzire rezidenţială cu combustibil solid, trafic şi industrie) nu s-au mai dispersat şi s-au acumulat la nivelul solului).

Concentraţiile cele mai ridicate s-au înregistrat la staţia B27- Voluntari, urmate de B15- Colentina şi B11 Bragadiru. La celelalte staţii de monitorizare nu au fost vârfuri de concentraţii evidente, dar concentraţiile medii orare de particule s-au menţinut ridicate pe tot timpul zilei, fără variaţii semnificative, fapt care a condus la concentraţii medii zilnice ce depăşesc valorile limită stabilite de L104/2011 privind calitatea aerului înconjurător. Dispunerea staţiilor cu valorile concentraţiilor cele mai ridicate şi evoluţia în timp a concentraţiilor la toate staţiile din cadrul Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA) nu indică o sursă localizată de mare putere, ci mai curând multiple surse de mică putere dispuse în zonele periferice ale Bucureştiului, atât în interiorul cât şi în exteriorul limitelor administrative.

Întrucât indicii de calitate a aerului calculaţi în baza concentraţiilor medii zilnice de particule PM 10 şi mai ales PM 2.5 au avut în mare majoritate valorile “rău”, “foarte rău” şi “extrem de rău”, am comunicat informaţiile primite din cadrul RNMCA atât Gărzii Naţionale de Mediu, cât şi Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti. Nu am primit informaţii de la GNM cu privire la existenţa altor surse de poluare decât cele menţionate

Nici în această dimineaţă concentraţiile nu au scăzut semnificativ faţă de orele serii, deşi tendinţa este de scădere uşoară de la oră la oră. În cazul în care condiţiile de dispersie nu se vor modifica, este posibil ca indicii de calitate a aerului să se menţină mult timp la aceleaşi valori nefavorabile, mai ales că la calculul indicilor se ţine cont de concentraţiile medii calculate pe ultimele 24 ore şi nu de cele orare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor