“Decuplarea jalonului de la cererea de plată e o necesitate” - Cum explică Boloş amânarea aplicării Legii salarizării unice

Marcel Boloş, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (Epoch Times Romania)
Andrei Popescu
21.01.2025

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a declarat, marţi, în platoul B1 TV, că Legea privind salarizarea unică în sistemul public, un jalon important din PNRR, ar urma sa fie întârziată pentru că aplicarea sa va avea un impact bugetar imposibil de suportat pentru Guvernul Ciolacu. De asemenea, ministrul a afirmat că recalcularea pensiilor reprezintă una dintre cauzele creşterii deficitului bugetar actual.

“Noi trebuie să avem în vedere că legea pensiilor şi reforma sistemului public de pensii au avut un impact bugetar de 33 de miliarde de lei, cu care cu greu facem faţă. Şi avem în faţa deficitul bugetar care am văzut la ce nivel a fost anul trecut, iar una dintre cauzele acestui deficit bugetar mare a fost tocmai această reformă a sistemului public de pensii. Nu spune nimeni că nu este un bine pentru oameni şi de departe recalcularea trebuie şi a dus la această reaşezare a justeţii în sistemul public de pensii. Dar impactul bugetar colosal pe care l-am avut, de 33 de miliarde de lei, face ca o astfel de reformă să fie greu suportabilă în bugetul de stat.

Acum... pe cale de consecinţă, reforma salarizării unice are de asemenea un impact bugetar comparabil cu cel al reformei sistemului public de pensii. Undeva discutăm în jur de 35 de miliarde de lei. Eu nici nu vreau să mă gândesc în calitate de fost ministru al Finanţelor dacă şi această lege intra în vigoare şi intra în vigoare tot la fel într-o singură treaptă, adică mai adăugam 35 de miliarde de lei pe lângă ordonanţa trenuleţ, care a pus oarecum o frână la aceste categorii de cheltuieli, dacă mai adăugam şi acest impact bugetar, cum arăta sistemul de finanţe publice al României şi aşa destul de firav pentru ceea ce înseamnă gestionarea deficitului bugetar”, a precizat ministrul.

De asemenea, Boloş a spus că, în discuţiile pe care le-a avut la vremea respectivă pe plan fiscal cu Comisia Europeană a ridicat problema “acestui impact bugetar uriaş pe care îl avem din legea salarizării unice şi soluţia, împreună cu Comisia Europeană, aceasta a fost că atunci când deficitul bugetar va coborî sub 5% să poată să intre această lege în vigoare”.

Totodată, Boloş a declarat că abia din 2028 este posibilă aplicarea Legii salarizării unice şi că decuplarea acestui jalon din cererea de plată numărul patru este o necesitate:

“Or proiecţiile pe care le-am făcut pentru ceea ce înseamnă sistemul de venituri şi cheltuieli al bugetului public ne arată că în 2028 acest lucru ar fi posibil şi de aceea decuplarea acestui jalon de la cererea de plată numărul patru este o necesitate pentru ţara noastră pentru a putea respecta traiectoria de ajustare a deficitului bugetar şi a împinge acest jalon până în ultima cerere de plată, cererea de plată pe care o vom avea probabil că deadline 31 august 2026, când atunci intrarea în vigoare va fi la momentul la care deficitul bugetar va fi sub 5% Aceasta este explicaţia acestei decizii. Sub nicio formă nu cred că putem discuta despre o altă măsură a creşterii de cheltuieli.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor