Care e situaţia banilor din PNRR în sectorul energetic? Explicaţiile ministrului Sebastian Burduja

Sebastian Burduja (Facebook/tianu)
Andrei Pricopie
21.01.2025

Ministrul PNL al Energiei, Sebastian Burduja, a explicat, la postul B1 TV, care este situaţia absorbţiei banilor europeni din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) în domeniul pe care îl administrează.

Jurnalist: Despre investiţiile în energie, domnule Burduja, pentru că am văzut acolo că vă lăudaţi cu anumite investiţii, totuşi avem şi PNRR-ul pe energie. Înţelegem că am îndeplinit doar 14% din jaloane, per total, din PNRR. Cum stăm la capitolul energie şi despre investiţii?

Sebastian Burduja: La capitolul energie, când am preluat mandatul de ministru, am avut cererea de plată 2. Şi, dacă ţineţi minte, Ministerul Energiei avea singurele două jaloane neîndeplinite din guvern. Pe acelea le-am recuperat, pe unul integral.

Jurnalist: Privind capacităţile de energie?

Sebastian Burduja: Da, erau centrale în cogenerare – recuperat integral şi banii plătiţi României. Şi producţie de hidrogen – recuperat parţial, mare parte, cam 80%, poate peste 80%. Diferenţa a venit din faptul că, pur şi simplu, nu au fost suficient de mulţi aplicanţi eligibili. Şi asta a fost, să spunem, apetenţa sau apetitul... ăsta a fost apetitul pieţei.

Acum, la cererea de plată 3, într-adevăr, avem un jalon cu provocări. Jalonul 121, numirea şefilor companiilor de energie, cum este el cunoscut. Unde Ministerul Energiei, înainte de mandatul meu, pentru foarte multe proceduri – pentru câteva şi pe mandatul meu – a aplicat Ordonanţa 109, dar, în interpretarea Comisiei Europene, n-a respectat spiritul şi litera jalonului în sine.

Şi au existat situaţii punctuale care sunt interpretate de Comisie ca fiind conflicte de interese sau alte tipuri de proceduri care nu respectă principiile din jalon. Penalitatea iniţială a fost 290 şi ceva de milioane de euro, deci bani care nu au intrat în bugetul ţării. Înţeleg că se va actualiza, pentru că noi am tot negociat cu Comisia şi am mai trimis noi proceduri pe care le-am derulat, şi va fi o sumă mai mică, ceva mai mică.

Acum, după ce avem o decizie finală a Comisiei, va trebui ca cei care sunt identificaţi ca fiind cu probleme să fie revocaţi sau să-şi dea demisiile, după care să fie organizate noi proceduri, lucru care durează, în mod normal, 4-6 luni de zile.

Deci nu avem o problemă în a recupera toţi aceşti bani, este doar o chestiune de negociere cu Comisia, de clarificare a criteriilor şi a jalonului în sine şi apoi derularea acestor proceduri.

Nu am nicio emoţie că vom lua toţi banii pe PNRR, noi la Ministerul Energiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor