Întrebarea de pe buzele tuturor românilor: Vor creşte sau nu taxele şi impozitele în 2025? Ce spune ministrul Boloş
Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a declarat, marţi, că, în contextul bugetului pentru anul 2025, “nu există, cel puţin declarativ”, această premisă de discuţie pentru creşterea impozitelor şi taxelor, adăugând că se iau în calcul doar îmbunătăţiri ale colectării veniturilor. Totuşi, el nu a exclus cu totul o asemenea măsură.
“Acum, dacă ne uităm la declaraţiile care au avut loc şi la felul în care se construieşte bugetul pentru anul 2025, sunt luate în calcul doar îmbunătăţiri ale colectării veniturilor şi nu există, cel puţin declarativ, această premisă de discuţie pentru creşterea impozitelor şi taxelor. Pe de altă parte, noi avem un Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă care are stabilite jaloane şi ţinte pe această componentă. Bunăoară, impozitarea microîntreprinderilor, dar care, la sfârşitul anului trecut, prin Ordonanţa de Urgenţă 156, a fost, cumva, soluţionat, pentru că aici aveam o suspendare din partea Comisiei de 330 de milioane de euro.
De asemenea, problema referitoare la facilităţi… aici aveam jalonul 208 şi cumva prin măsurile de la sfârşitul anului trecut şi această problemă a fost închisă. Rămâne de văzut dacă principalul jalon, 207, care într-un anume fel este reluat în Planul Fiscal cu impactul bugetar de 1,1% din PIB, va fi acoperitor sau va fi acoperit doar din îmbunătăţirea colectării sau, sigur, acest jalon sub nicio formă nu poate să fie amânat. El este parte din cererea de plată numărul 4 şi va trebui să vedem în ce măsură vom găsi soluţiile necesare pentru ca să fie validat jalonul de către Comisia Europeană”, a precizat Boloş.
Totodată, întrebat ce măsuri trebuie luate pentru ca jalonul respectiv să fie validat de către Comisia Europeană, Boloş a spus:
“Acolo scrie că reforma fiscală este cea pe care o avem ca obligaţie, deci, repet, a fost în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, angajament care a fost luat odată cu depunerea PNRR-ului. Se ştie de către toată lumea că ponderea veniturilor curente în Produsul Intern Brut a ajuns la 29,6% în prezent, dar obiectivul pe care îl urmărim este ca noi să ne aliniem la standardele pe care toate statele membre ale Uniunii Europene le au, respectiv, să ajungem la această pondere de peste 35% din PIB.
Aici rămâne de văzut ce soluţie va prezenta Ministerul Finanţelor, pentru că Banca Mondială trebuie să finalizeze 2 opţiuni pentru impactul bugetar de 1,1% din PIB. Aceste 2 opţiuni vor cuprinde măsuri fiscale pe care experţii Băncii Mondiale le vor elabora şi Guvernul va decide, probabil, măsura cea mai potrivită pentru ca să fie dus la bun sfârşit jalonul”.