Ministerul islandez de Interne dezvăluie un complot al administraţiei Obama “de a-i înscena ceva lui Assange”

Conform mărturiei unui fost ministru de interne islandez, administraţia Obama a încercat să convingă autorităţile islandeze să ajute la organizarea unei însecenări pentru fondatorul WikiLeaks, Julian Assange. Aparent, Islanda a refuzat, iar agenţii FBI sosiţi în Islanda chipurile pentru a ajuta islandezii în lupta împotriva hackerilor, au fost trimişi acasă.
Fondatorul website-ului WikiLeaks, Julian Assange.
Fondatorul website-ului WikiLeaks, Julian Assange. (Captură Foto)

În luna octombrie, campania prezidenţială americană era pe sfârşite iar mănuşile fuseseră date demult jos. Cum WikiLeaks publica zilnic emailuri private ale şefului campaniei lui Clinton, John Podesta, clanul Clinton încerca să găsească modalităţi de a-l opri pe Assange. Una dintre încercări - care nu a prins la public tocmai din cauza neverosimilităţii sale - a fost de a-l învinui pe celebrul avertizor de pedofilie.

Prin urmare, ar trebui să nu fie o surpriză faptul că după alegerea lui Donald Trump, fostul ministrul islandez de Interne, Ogmundur Jonasson, a prins curaj şi a dezvăluit detalii ale unei încercări din 2011 prin care administraţia preşedintelui Barack Obama a organizat o înscenare pentru a-l reduce la tăcere pe Julian Assange.

Conform unui raport publicat de mass-media, SUA a contactat pentru prima dată autorităţile islandeze în iunie 2011 oferindu-se să “ajute” la contracararea hackerilor acuzaţi de Washington că urmăresc să distrugă sisteme cibernetice în Islanda.

Jonasson a fost iniţial “suspicios” în ceea ce priveşte ajutorul oferit de americani, suspiciuni care au fost confirmate ulterior, în vara lui 2011, când numeroşi agenţi FBI au apărut în Islanda pentru “a-i înscena ceva lui Julian Assange şi website-ului WikiLeaks”.

Jonasson a declarat la acea vreme că o mână care vrea să ajute ar putea la fel de bine să devină o mână care manipulează.

Totuşi, islandezii nu s-au lăsat intimidaţi atât de uşor.

În cele din urmă, Jonasson a refuzat cooperarea cu SUA şi a trimis acasă agenţii FBI, susţinând că, dacă trebuie să aleagă o tabără sau alta, va fi de partea WikiLeaks.

“Din moment ce nu erau autorizaţi de statul islandez să desfăşoare muncă poliţienească în Islanda, iar atacarea website-ului WikiLeaks nu se afla pe agenda mea, am ordonat ca întreaga cooperare cu ei să fie suspendată imediat şi le-am cerut să înceteze orice activitate în Islanda imediat”, a declarat Jonasson.

“Dacă ar trebui să susţin o tabără, WikiLeaks sau FBI sau CIA, nu aş avea nicio dificultate să aleg: aş fi de partea WikiLeaks”, a declarat el la acea vreme.