Spargere la Ambasada Ecuadorului, poliţia răspunde după două ore. Conspiraţioniştii se tem pentru viaţa lui Julian Assange

O persoană neidentificată a încercat să pătrundă ilegal în ambasada ecuadoriană din Londra, unde este găzduit fondatorul WikiLeaks de câţiva ani. Răspunsul întârziat al poliţiei britanice şi apelurile unor politicieni şi jurnalişti americani pentru uciderea extrajudiciară a Julian Assange au dus la speculaţii că incidentul ar fi fost o tentativă eşuată de asasinare a acestuia.
Fondatorul website-ului WikiLeaks, Julian Assange.
Fondatorul website-ului WikiLeaks, Julian Assange. (Captură Foto)

Contul de Twitter al WikiLeaks a declarat în această săptămână că un bărbat neidentificat a încercat să escaladeze zidul ambasadei ecuadoriene din Marea Britanie la ora 2:47 a.m. “Hoţul” a scăpat de poliţie şi a reuşit să fugă în siguranţă, în timp ce securitatea ambasadei a aşteptat două ore pentru ca politia londoneză să ajungă la faţa locului, deşi tranzitul de la secţia de poliţie către ambasadă, care îl găzduieşte pe informatorul Julian Assange, ia doar două minute.

Fondatorul WikiLeaks, acuzat pentru delicte sexuale pe care mulţi le consideră fabricate, a fost blocat în ambasada începând cu august 2012, când Ecuadorul i-a acordat lui Assange azil politic pentru a-l ţine departe de jurisdicţia guvernului britanic. Conform secretarului britanic de externe William Hague, lui Assange nu i se va garanta în nicio circumstanţă tranzitul pe teritoriul Marii Britanii, pentru a putea ieşi din încercuirea în care este prins.

De atunci, guvernele ecuadorian şi britanic au avut unele tensiuni datorită acestei chestiuni, Marea Britanie chiar ameninţând că va revoca statutul diplomatic al ambasadei. Ministrul ecuadorian de externe Ricardo Patino a declarat la acea vreme că Londra blufează şi a continuat să îi permită lui Assange să rămână pe teritoriul ambasadei. “Nu cred că vor îndrăzni să încalce legea internaţională. ... Nu se poate pătrunde în sediul diplomatic, nu ne putem imagina întâmplându-se acel lucru”, a susţinut Patino în 2012.

Se pare că politia britanică a fost mult mai îngrijorată în legătură cu faptul că Assange şi-ar putea recâştiga libertatea decât să protejeze ambasada. La un moment dat, Scotland Yard a emis o pază de 24 de ore la ambasadă pe banii cetăţenilor britanici.

Conform BBC: “Între iunie 2012 şi octombrie 2014, costurile directe de supraveghere au fost de 7,3 milioane de lire sterline, dintre care 1,8 milioane de lire pentru ore suplimentare, a declarat politia. Scotland Yard a confirmat contribuabililor britanici că, de fapt, costul operaţiunii în primele 28 luni, până în 31 octombrie 2015, a ajuns la 9 miliarde de lire sterline”.

Totuşi, a durat peste două ore pentru că politia să răspundă la o infracţiune comisă la o distanţă de aproximativ 120 de secunde de la secţia de poliţie. Guvernul ecuadorian a publicat o declaraţie în care şi-a exprimat extrema dezamăgire faţă de răspuns nepotrivit al autorităţilor britanice.

Autorităţile ecuadoriene din Marea Britanie au declarat că “în primele ore ale dimineţii de 22 august 2016 o persoană neidentificată a urmărit să pătrundă fără autorizaţie în clădirea ambasadei Ecuadorului din Londra.

“Ambasada a pus la dispoziţia poliţiei britanice dovezile aflate în posesia sa pentru a ajuta la clarificarea acestui incident serios.

“Conform Convenţiei de la Viena asupra Relaţiilor Diplomatice (1961), ţara gazdă are datoria specială de a lua toate măsurile corespunzătoare pentru a proteja spaţiile oricărei misiuni diplomatice împotriva oricărei forme de intruziune sau avariere. În acest caz, securitatea ambasadei Ecuadorului din Marea Britanică este responsabilitatea autorităţilor britanice.

“Guvernul ecuadorian îşi exprimă prin urmare îngrijorarea faţă de răspunsul inadecvat al autorităţilor britanice, care au sosit la sediul ambasadei la peste două ore după ce a avut loc incidentul.

“Guvernul Ecuadorului regretă faptul că, în ciuda resurselor enorme alocate de guvernul britanic pentru a-l împiedica pe Julian Assange să părăsească ambasada Ecuadorului, autorităţile [britanice] nu au răspuns mai repede la această tentativă extrem de serioasă de intrare neautorizată [în clădirea ambasadei].

“Guvernul Ecuadorului îşi exprimă dorinţa de a coopera cu forţele de securitate din Marea Britanie pentru a preveni incidente viitoare şi de a-şi reînnoi angajamentul pentru protejarea lui Julian Assange”.

Această încercare de a pătrunde în ambasada ecuadoriană are loc la mai puţin de o lună după ce Assange a promis că va publica un nou set de emailuri prin WikiLeaks care vor conţine informaţii sensibile despre Fundaţia Clinton. Mulţi oficiali şi personaje media din SUA au cerut uciderea extrajudiciară a lui Julian Assange, ducând la speculaţii că recenta tentativă de a pătrunde în ambasada ecuadoriană ar putea să fi fost o tentativă eşuată de asasinare.