Ecuadorul recunoaşte că a blocat Internetul lui Assange
alte articole
Guvernul Ecuadorului a recunoscut că i-a tăiat accesul lui Assange la Internet după ce WikiLeaks a publicat documente ce aparţin candidatei prezidenţiale americane democrate Hillary Clinton.
“Guvernul Ecuadorului respectă principiul de a nu interveni în afacerile interne ale altor state”, a anunţat marţi Ministerul ecuadorian de Externe într-o declaraţie.
Assange a fost “legat de mâini” în timpul unor eforturi stânjenitoare ale campaniei lui Clinton de a-l împiedica pe republicanul Donald Trump să ajungă la Casa Albă. Câteva seturi de emailuri primite şi trimise de consilierul lui Clinton, John Podesta, au dezvăluit temeri în legătură cu relaţia apropiată dintre democrată şi băncile de pe Wall Street, referitoare la susţinerea unei metode periculoase pentru mediu de extracţie a gazelor naturale – cunoscută ca fracturare hidraulică sau fracking – şi în legătură cu acceptarea noţiunii de acţiuni sub acoperire ale armatei americane – cât timp acestea rămân secrete. Dacă emailurile ar fi fost publicate cu mai multe luni în urmă, ar fi putut avea un rezultat diferit bătălia dintre Clinton şi fostul ei rival democrat Bernie Sanders.
WikiLeaks nu a dezvăluit sursa emailurilor către şi dinspre Podesta, susţinător de mult timp al lui Hillary şi consilier la Casa Albă în timpul mandatului soţului ei, Bill Clinton. Oficialii spionajului american au susţinut că agenţi care lucrează în numele guvernului rus au hackuit emailurile campaniei lui Clinton pentru a pune în aplicare un plan al Kremlinului de a interfera cu alegerile prezidenţiale din SUA.
La ordinele SUA?
WikiLeaks a acuzat Ecuadorul că a blocat accesul lui Assange la Internet la cererea oficialilor americani, inclusiv a secretarului de stat John Kerry. Washingtonul a negat acuzaţia.
Ministerul ecuadorian de Externe a negat de asemenea acuzaţia. “Politica externă a Ecuadorului răspunde doar la deciziile suverane şi nu cedează presiunii altor state”, conform unei declaraţii, care a oferit asigurări că restricţionarea comunicării online la ambasadă “nu împiedică WikiLeaks să îşi desfăşoare activităţile jurnalistice”.
Preşedintele ecuadorian Rafael Correa şi-a exprimat preferinţa pentru Clinton. “În ceea ce priveşte SUA, mi-ar plăcea ca învingătorul să fie Hillary, pe care o cunosc de asemenea personal şi o apreciez mult”, a declarat el pentru RT în septembrie.
Fiind acuzat de două femei pentru atac sexual în Suedia, Assange a primit azil în Ambasada ecuadoriană din Londra în iunie 2012 şi a rămas în interiorul acesteia de la acea dată, temându-se că oficialii britanici îl vor extrăda în Suedia, care l-ar putea preda Statelor Unite.