WikiLeaks: SUA l-a spionat pe secretarul general al ONU pentru a-şi proteja companiile petroliere

Agenţia americană pentru Securitate Naţională (NSA) a spionat întâlnirile private ale secretarului general al ONU Ban Ki-moon pentru a salva companiile petroliere americane, susţin noile informaţii publicate de WikiLeaks.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon (st) şi cancelarul german Angela Merkel.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon (st) şi cancelarul german Angela Merkel. (Captură Foto)

În cadrul unei întâlniri cu Angela Merkel, Ban a discutat despre modalităţile de abordare a problemei schimbării climatului, un subiect care a devenit tot mai controversat în anii recenţi.

În acelaşi timp, secretarul general al ONU îşi exprima optimismul că alegerea lui Barack Obama pentru un al doilea mandat la conducerea SUA reprezintă o oportunitate de a obţine o implicare mai mare a SUA în negocierile privind schimbările climatice, conform Agerpres.

“Astăzi, am arătat că întâlnirile private ale secretarului general al ONU Ban Ki-moon privind salvarea planetei în faţa schimbării climatului au fost monitorizate de o ţară cu intenţia de a-şi proteja marile companii petroliere”, a declarat marţi fondatorul website-ului WikiLeaks, Julian Assange.

“Anterior, am publicat ordinul dat de Hillary Clinton ca diplomaţii americani să obţină o mostră din ADN-ul secretarului general”, a adăugat Assange.

“Guvernul american a semnat acorduri cu ONU că nu se va implica în astfel de acţiuni [de monitorizare îndreptate] împotriva ONU, ca să nu mai vorbim împotriva secretarului său general. Va fi interesantă reacţia ONU deoarece, dacă secretarul general poate fi vizat fără nicio consecinţă, atunci oricine, de la lider mondial la măturător de stradă, este expus riscului”, a notat Assange.

Noile dezvăluiri au scos în evidenţă, de asemenea, spionarea de către NSA a întâlnirilor dintre alţi lideri mondiali, inclusiv o întâlnire din 2010 între premierul israelian Benjamin Netanyahu şi premierul italian de la acea vreme Silvio Berlusconi. În cadrul acelei discuţii, premierul israelian l-a implorat pe omologul său din Roma să îl ajute în privinţa situaţiei tensionate cu preşedintele american Barack Obama.

În plus, NSA a spionat întâlnirile dintre miniştrii de comerţ din UE şi Japonia, în cadrul cărora s-a discutat despre “liniile roşii” comerciale secrete existente în negocierile care au loc în sânul Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

WikiLeaks susţine că SUA a spionat de asemenea şi discuţiile dintre fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy şi fostul premier italian Berlusconi, în cadrul cărora Sarkozy i-a declarat oficialului italian că sistemul bancar italian se va prăbuşi în curând.

O parte dintre noile documente sunt considerate a fi TOP SECRET/COMINT-GAMMA şi sunt documentele cu cel mai ridicat nivel de secretizare publicate până acum de WikiLeaks.