Fondator al WikiLeaks, Gavin MacFadyen, moare brusc. Cauza morţii nu este publică
alte articole
Gavin MacFadyen, director al WikiLeaks şi fondator al Centrului pentru Jurnalism de Investigaţie (Centre for Investigative Journalism sau CIJ), a murit la vârsta de 76 de ani. Cauza morţii nu este cunoscută, sau cel puţin nu a fost făcută publică pe moment. “Colegii săi de arme” au postat pe Internet mesaje de rămas bun. Printre ei şi Julian Assange, co-fondator al WikiLeaks.
“Suntem extrem de trişti să anunţăm decesul lui Gavin MacFadyen, fondatorul, directorul şi lumina călăuzitoare a CIJ”, a scris pe Twitter echipa Centrului.
MacFadyen a fost un pionier al jurnalismul investigativ şi producător de filme, care în 2003 a înfiinţat Centrul pentru Jurnalism de Investigaţie, o organizaţie care a ajutat la publicarea câtorva subiecte majore şi care a pregătit mai mulţi jurnalişti proeminenţi.
MacFadyen a produs şi regizat peste 50 de documentare începând cu anii ’70, investigând o serie de subiecte controversate, printre care se numără accidente industriale, actele de violenţă neo-nazistă din Marea Britanie, istoria CIA, Watergate, traficul de arme din Irak, exploatarea copiilor şi legăturile lui Frank Sinatra cu crima organizată şi altele. Acestea au fost difuzate pe Channel 4, BBC, Panorama, ABC şi nu numai, conform Playtech.
De asemenea, el a fost mentor şi prieten al co-fondatorului controversatului website WikiLeaks, Julian Assange. Mai mult, MacFadyen a fost, de asemenea, director al publicaţiei.
Cauza morţii lui MacFadyen nu a fost încă făcută publică. Într-un mesaj iniţial postat de soţia sa, Susan, aceasta a scris că MacFadyen a murit din cauza unei boli de scurtă de durată, dar acel rând a fost ulterior şters.
Între timp, Julian Assange, cel mai important personaj al WikiLeaks, nu a mai fost văzut în persoană de peste 1 săptămână, mai precis după ce Pamela Anderson, actriţa din Baywatch, i-a adus un prânz vegetarian la ambasada Ecuadorului din Londra.
Deşi WikiLeaks postează pe Twitter afirmaţii conform cărora Assange este viu, şi videoclipuri din arhivă cu şeful WikiLeaks, Assange nu a avut nicio apariţie publică după anunţul conform căruia "un actor statal" a tăiat legătura lui Assange la internet.
Restricţionarea internetului a fost revendicată de Ecuador, al cărui prim ministru a motivat măsura afirmând că Assange a publicat materiale care deteriorează imaginea clanului Clinton, interferând astfel cu campania electorală americană.