Am avut iarăşi dreptate: websituri din SUA atacate în valuri. Wikileaks lansează un mesaj

Aşa cum Epoch Times a avertizat într-un articol de pe 20 septembrie, cineva încerca să atace companiile care găzduiesc servicii de infrastructură pentru Internet. Vineri situri majore de pe Coasta de Est şi de Vest a SUA au fost blocate de atacuri provenite de la zeci de milioane de adrese de IP.
Matrix  
Andrei Popescu
22.10.2016

Utilizatorii de internet din toată lumea au semnalat probleme majore ale unor situri majore de internet în timpul zilei de vineri dimineaţa.

Printre websiturile care au avut probleme se numără Amazon, Twitter, Netflix, Etsy, Github, iar fenomenul a continuat pe parcursul zilei de vineri, în valuri.

Incidentul pare un atac cibernetic, ultimul val de atacuri fiind semnalate la 4:16 pm ora New Yorkului.

Aşa cum Epoch Times a scris, în ultimele săptămâni asupra companiilor care servesc infrastructura fuseseră făcute atacuri de scară redusă, pentru a le testa capacitatea de reacţie în cazul unui atac real.

Aparent, atacurile de vineri au fost efectuate asupra serverelor DNS - şi în particular asupra companiei Dyn, una dintre cele mai mari firme care găzduieşte servicii de DNS.

DNS - sau Domain Name Servers - formează o parte a infrastructurii reţelelor de internet. Serverele care găzduiesc servicii DNS ajută la translatarea numelui domeniului siturilor - de ex. epochtimes.ro - într-o adresă de internet (de IP) care reprezintă adresa fizică a serverului epochtimes.ro în cadrul internetului. Dacă serviciile de tip DNS nu răspund, utilizatorii nu pot ajunge la siturile pe care le apelează.

Dyn a declarat vineri că este atacată prin metoda DDoS - în care computerele sale sunt asaltate de cereri false, masive şi repetate, până în punctul de saturaţie, lucru care face ca cererile legitime să nu mai poată fi rezolvate corespunzător.

"Scopul acestui atac este încărcarea până în punctul în care serviciile nu mai răspund sau devin ne-apelabile. Nu este vorba că Twitter sau Github devin supraîncărcate, ci că serviciul care permite clienţilor să ajungă la situri, cade" au declarat surse ale Dyn, citate de BusinessInsider.

Nici un grup nu a revendicat atacul, iar Dyn a spus că nimeni nu a contactat compania.

Conform surselor poliţiei atacul nu este organizat de vreun stat anume.

Conform companiei Dyn, atacurile sunt "bine plănuite şi provin de la zeci de milioane de adrese de IP în acelaşi timp". Una dintre surse afirma că dispozitive de genul imprimantelor şi electrocasnicelor - care au devenit capabile să comunice prin internet wireless, conform aşa numitului concept Internet of Things - ar fi şi ele implicate.

Programe care pot permite dispozitivelor casnice, inclusiv a maşinilor de spălat şi a fierbătoarelor să atace cibernetic, au fost publicate luna aceasta de hackeri.

Wikileaks

Organizaţia wikileaks susţine că atacurile sunt cauzate de sprijinul pentru Julian Assange. Brian Krebs, un analist lovit printre primii de atacurile DDoS, consideră că atacatorii încearcă să ameninţe companiile care asigura infrastructura internetului cu aceste atacuri.

Conform afirmaţiilor lui Krebs, de curând în lumea infractorilor au existat conversaţii despre planuri privind atacarea companiei Dyn.

"Assange este încă viu şi wikileaks continuă să publice. Cerem suporterilor noştri să oprească atacurile asupra internetului american. Aţi reuşit să va transmiteţi punctul de vedere" a transmis Wikileaks pe Twitter.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor