Absenţa ciudată a lui Julian Assange tulbură susţinătorii Wikileaks

Asediul lui Julian Assange în Ambasada Ecuadorului din Londra devine o problemă pentru Ecuador. Implicarea Wikileaks în dezvăluiri privind Partidul Democrat din SUA, urmată de morţi suspecte, retorica tot mai tensionată dintre Washington şi Kremlin - toate acestea apasă greu pe umerii lui Assange. Iar peste toate acestea economia Venezuelei este în ruină, lucru care expune şi mai mult mica ţară a Americii Latine.
Pamela Anderson intră la Ambasada Ecuadorului cu un prânz vegetarian pentru avertizorul Julian Assange, 15 octombrie 2016, Londra, Marea Britanie (Ben A. Pruchnie/Getty Images)
Andrei Popescu
20.10.2016

După publicarea de către WikiLeaks a noului set de informaţii privind tabăra democrată americană – şi anume, discursurile plătite ale lui Clinton pentru Goldman Sachs – au apărut multe speculaţii în legătură cu soarta lui Julian Assange, care este blocat în ambasada ecuadoriană din Londra de aproape 4 ani.

Speculaţiile au fost amplificate după ce ambasada Ecuadorului a blocat sâmbătă accesul lui Assange la Internet. WikiLeaks a anunţat pe Twitter că a activat planuri de urgenţă corespunzătoare şi a confirmat faptul că mişcarea împotriva lui Assange a fost intenţionată

Marţi dimineaţa, WikiLeaks a publicat un nou mesaj pe Twitter, în care a citat “multiple surse americane”, susţinând că de fapt secretarul de stat american John Kerry a cerut personal guvernului ecuadorian să închidă accesul lui Assange la Internet şi să blocheze informaţiile privind emailurile lui Hillary Clinton.

Dar, în ciuda acelor eforturi, blocarea accesului la Internet nu a oprit publicarea noilor emailuri. Dar, după cum a raportat Associated Press, apropiaţii lui Assange, inclusiv membrii de personal Kristinn Hrafnsson şi Sarah Harrison, au ieşit de pe radar iar ambasada ecuadoriană refuză să furnizeze orice fel de noi informaţii despre soarta lui Assange.

În acelaşi timp, deşi nu este clar dacă a fost ceva accidental sau intenţionat, un fişier de pe serverul WikiLeaks a deschis un “seif” cu date care a scos la iveală mii de documente în format doc, pdf, wav, jpg sau altele, precum şi zeci de subdirectoare precum Collateral Murder, Japan Bribery Affair, privind Siria şi multe altele.

Nu este clar pe ce bază s-a făcut dezvăluirea, deşi existe unele speculaţii că ar putea fi vorba de publicarea aşa numitelor documente de asigurare ale WikiLeaks, ceea ce, în mijlocul speculaţiilor privind soarta lui Assange, ar putea de asemenea să indice că lucrurile sunt pe cale să ajungă în punctul lor culminant în ceea ce priveşte comoara de informaţii aflată în posesia celor de la WikiLeaks.

Cu câteva zile în urmă, fostul star din serialul televizat Baywatch Pamela Anderson i-a adus fondatorului WikiLeaks mâncare vegetariană şi şi-a manifestat temeri cu privire la sănătatea acestuia.

Valul de dezvăluiri ale Wikileaks despre emailurile Convenţiei Democrate, iar mai nou despre fostul şef al campaniei lui Hillary Clinton - John Podesta - fără a mai menţiona emailurile despre cuvântarea pe care Clinton a ţinut-o în faţa şefilor de la Goldman Sachs - a fost trâmbiţată de Donald Trump ca dovadă clară a lipsei de onestitate a canditatei democrate.

Toate acestea au presat enorm Ecuadorul, care-l găzduieşte pe asediatul Julian Assange la Ambasada sa din Londra.

Economia micii ţări din America Latină se zbate într-o recesiune produsă de căderea preţului la petrol, agravată de efectele unui cutremur devastator care a lovit în aprilie. La toate acestea se adaugă incertitudinea privind terminarea celui de-al doilea mandat al preşedintelui Raffael Correa, care a reuşit să asigure stabilitatea politică în ciuda faptului că a orientat ţara către socialism.

Conform analiştilor, oricine va câştiga alegerile din februarie - succesorul preferat al lui Raffael Correa fiind considerat favorit - va trebui să ceară un bailout de la FMI, lucru deosebit de complicat având în vedere trecutul "bolivarian" al Ecuadorului, dar şi încăpâţânarea de a-l susţine pe Assange în ambasada din Londra.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor