Mii de persoane cer demisia liderului regional al Valenciei, după răspunsul precar al autorităţilor la inundaţii

Demonstranţii ţin un banner pe care scrie „Demisia lui Mazon”, la un protest împotriva modului în care autorităţile au acţionat după inundaţiile mortale din Valencia, Spania, 9 noiembrie 2024   (Getty Images)
Redacţia
10.11.2024

Spaniolii au ieşit pe străzile din Valencia pentru a cere demisia preşedintelui regional, acuzat de o gestionare defectuoasă a răspunsului de urgenţă în urma inundaţiilor devastatoare din ultima perioadă. Catastrofa a provocat moartea a peste 200 de persoane, iar nemulţumirile cetăţenilor vizează reacţia autorităţilor şi măsurile considerate inadecvate în faţa unei crize de o asemenea amploare.

Inundaţiile care au început în noaptea de 29 octombrie s-au soldat cu 220 de morţi şi aproape 80 de persoane sunt încă date dispărute.

Locuitorii protestează faţă de modul în care a fost gestionat incidentul, liderul regional Carlos Mazon aflându-se sub o presiune imensă după ce administraţia sa nu a emis alerte pe telefoanele mobile ale cetăţenilor decât la câteva ore după începerea inundaţiilor.

Guvernul Valenciei a fost criticat pentru că nu s-a pregătit în mod adecvat, în ciuda avertizării Agenţiei Meteorologice de Stat, cu cinci zile înainte de inundaţii, că ar putea avea loc o furtună fără precedent.

Zeci de mii de oameni şi-au făcut cunoscută consternarea mărşăluind sâmbătă în oraş. Prezenţa oficială a fost estimată la aproximativ 130 000 de persoane.

Unii protestatari s-au ciocnit cu poliţia antirevoltă în faţa primăriei din Valencia la începutul marşului lor către sediul guvernului regional, poliţia folosind bastoane pentru a-i respinge.

Mulţi participanţi la marş au afişat pancarte artizanale sau au scandat „Mazon demisionează”. Alţii au purtat pancarte cu mesaje precum „Ne-aţi ucis”. Pe un banner se putea citi: „Mâinile noastre sunt pătate cu noroi, ale voastre cu sânge”.

Unii demonstranţi au aruncat cizme pline de noroi în faţa clădirii consiliului în semn de protest.

Mai devreme sâmbătă, Mazon a declarat pentru radiodifuzorul regional À Punt că „va exista timp pentru a trage la răspundere oficialii”, dar că acum „este timpul să continuăm să ne curăţăm străzile, să ajutăm oamenii şi să reconstruim”.

El a spus că „respectă” marşul. Mazon, din partidul conservator Popular, este de asemenea criticat pentru ceea ce oamenii percep ca fiind răspunsul lent şi haotic la inundaţii.

Mii de voluntari au fost primii care au ajuns pe teren în multe dintre cele mai afectate zone de la periferia sudică a Valenciei. Autorităţile au avut nevoie de zile întregi pentru a mobiliza miile de întăriri de poliţie şi soldaţi pe care guvernul regional le-a cerut autorităţilor centrale să le trimită.

Îngrijorarea cu privire la riscul de inundaţii în regiune nu este nouă. Membrii Compromis, o alianţă de stânga din parlamentul regional valencian, au prezentat o propunere menită să abordeze problema în septembrie 2023, dar aceasta a fost respinsă de guvern.

Eva Saldaña de la Greenpeace Spania a sugerat ca societăţile petroliere şi de gaze să „plătească factura” pentru acest dezastru natural, argumentând că aceste industrii cunosc criza climatică de mai bine de şase decenii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor