Mii de persoane se adună în Georgia pentru a contesta votul şi a cere organizarea de noi alegeri
Mii de susţinători ai opoziţiei s-au adunat luni în capitala Georgiei pentru a continua protestele împotriva victoriei declarate a partidului de guvernământ în alegerile parlamentare din 26 octombrie, pe fondul acuzaţiilor că Rusia a contribuit la fraudarea votului, potrivit AP News.
Protestatarii au fluturat steaguri georgiene şi ale Uniunii Europene şi s-au adunat în faţa parlamentului georgian, cerând organizarea unor noi alegeri parlamentare sub supraveghere internaţională şi o anchetă privind presupusa fraudă electorală.
Giorgi Vashadze, liderul Coaliţiei Mişcarea Naţională Unitară, a promis că opoziţia va „lupta până la capăt”.
„Alegerile au fost fraudate masiv, acesta este motivul pentru care nu recunoaştem rezultatele alegerilor. Obiectivul nostru este organizarea de noi alegeri, obiectivul nostru este formarea noului guvern, care va conduce Georgia spre integrarea europeană”, a spus el.
Liderii opoziţiei au promis să boicoteze sesiunile parlamentului şi să organizeze proteste regulate până când cererile lor vor fi îndeplinite.
Comisia Electorală Centrală a declarat că partidul de guvernământ Visul Georgian a obţinut aproximativ 54% din voturi. Liderii acestuia au respins afirmaţiile opoziţiei privind fraudarea voturilor.
Observatorii electorali europeni au declarat că alegerile au avut loc într-o atmosferă de „dezbinare”, marcată de cazuri de mită, vot dublu şi violenţă fizică.
Opoziţia a acuzat Partidul Visul Georgian, care a fost înfiinţat de Bidzina Ivanişvili, un miliardar din umbră care şi-a făcut averea în Rusia, că devine din ce în ce mai autoritar şi înclinat spre Moscova. Acesta a adoptat recent legi similare cu cele utilizate de Kremlin pentru a reprima libertatea de exprimare.
Preşedinta Salome Zurabişvili, care a respins rezultatele oficiale, afirmă că Georgia a căzut victimă presiunilor Moscovei împotriva aderării la UE. Zurabişvili, care deţine o funcţie mai mult ceremonială, a îndemnat Statele Unite şi UE să sprijine demonstraţiile.
Oficialii de la Washington şi Bruxelles au solicitat o anchetă completă a alegerilor, în timp ce Kremlinul a respins acuzaţiile de interferenţă.
Mulţi georgieni au considerat alegerile parlamentare drept un referendum esenţial pentru eforturile ţării de a adera la UE. UE a suspendat pe termen nelimitat procesul de aderare a Georgiei din cauza adoptării în iunie a unei „legi privind influenţa străină” de tip rusesc.
Parlamentari din mai multe ţări UE au participat la mitingul de luni în semn de solidaritate cu protestatarii.
„Cineva încearcă să vă ia libertatea, cineva încearcă să vă ia democraţia, ţara, apartenenţa la UE şi NATO. Nu renunţaţi. Luptaţi pentru libertatea voastră, luptaţi pentru democraţia voastră, luptaţi pentru ţara voastră , luptaţi pentru apartenenţa voastră la UE şi NATO”, a declarat Zygimantas Pavilionis, membru al Parlamentului lituanian, la miting.