Schimbare seismică: Dispare India sub China?

Armata indiană şi cea chineză se salută de-a lungul frontierei, 31 octombrie 2024. Himalaya există doar pentru că placa indiană a împins placa eurasiatică timp de milioane de ani (Getty Images)
Redacţia
12.11.2024

India şi China sunt ţări vecine care, de secole, sunt în dezacord cu privire la anumite părţi ale frontierelor lor comune. Comentatorii indieni sugerează acum că plăcile tectonice comune ale ţărilor se mişcă în mod incorect în favoarea Chinei, potrivit Deutsche Welle.

Relaţia dintre India şi China a fost testată în mod repetat de o întrebare centrală: Unde începe pământul nostru şi unde se termină al vostru? Neînţelegerile privind frontierele dintre cele două puteri nucleare au dus la confruntări armate timp de decenii.

Acum, un videoclip a stârnit din nou tensiuni în India: Într-un reportaj pentru NDTV, editorul de ştiinţe al televiziunii de ştiri indiene, Pallava Bagla, explică în cuvintele sale cum India pierde teren în favoarea Chinei. Reporterul dă vina pe legile naturii, mai exact pe tectonica plăcilor.

Ce sunt plăcile tectonice?

Scoarţa terestră este ca un puzzle, construit din mai multe piese: Există câteva plăci oceanice gigantice şi multe plăci continentale sau „crustale” mai mici. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă nu sunt de acord cu privire la numărul exact al plăcilor mai mici.

Aceste plăci „înoată” pe mantaua interioară topită a Pământului. Atunci când magma din miezul planetei bolboroseşte acolo unde există fisuri, plăcile se deplasează - adesea cu câţiva centimetri într-un an.

Acest fenomen natural are loc de miliarde de ani şi, de fapt, este absolut normal. Plăcile fie se îndepărtează, fie se freacă una de cealaltă, fie se împing una sub cealaltă. Ca urmare, continentele de deasupra se mişcă şi ele în ceea ce se numeşte tectonica plăcilor.

Ce este unic la placa indiană?

În urmă cu 50 de milioane de ani, placa indiană a lovit placa eurasiatică, pe care se află China, cu o viteză atât de mare încât a creat o mişcare de aproximativ 30 de centimetri pe an.

Cercetarea acestui eveniment istoric i-a determinat pe oamenii de ştiinţă de la Centrul german de cercetare în geoştiinţe (GFZ), în colaborare cu colegii de la Institutul naţional de cercetare geofizică din India şi de la Freie Universität Berlin în 2007, să numească continentul indian „cel mai rapid din lume”.

A fost acesta un motiv de sărbătoare? Nu. Problema este că viteza are preţul ei.

În timp ce împingerea plăcii indiene împotriva plăcii eurasiatice a creat Himalaya, cel mai înalt lanţ muntos din lume, aceasta a provocat, de asemenea, cutremure puternice în regiune.

Poate chiar mai rău, India pierde constant teren. Cea mai populată naţiune din lume s-a deplasat cu aproximativ 2.000 de kilometri spre nordul Asiei în milioanele de ani care au trecut de la acea coliziune istorică.

Placa indiană se deplasează cu aproximativ cinci centimetri pe an spre placa eurasiatică şi, odată cu aceasta, „sub” China.

Va dispărea India în cele din urmă?

„Dacă India continuă să se împingă sub placa eurasiatică, ţara va dispărea în cele din urmă”, a declarat Sabrina Metzger, geofizician la GFZ.

Dar Metzger a mai spus că viteza cu care placa indiană se izbeşte de placa eurasiatică va continua să se reducă.

„Aşa funcţionează astfel de coliziuni, la un moment dat, ele se opresc", a explicat Metzger.

Într-adevăr, placa indiană era mult mai rapidă acum milioane de ani.

Aşadar, nu trebuie să ne panicăm, a spus Metzger, adăugând că India ar putea pierde terenuri dintr-un cu totul alt motiv, şi anume, din cauza creşterii nivelului mării. Şi acesta ar fi un motiv de îngrijorare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor