Ucraina afirmă că a interceptat comunicaţiile radio ale soldaţilor nord-coreeni aflaţi în Rusia

Coreea de Nord a trimis 3.000 de soldaţi în Rusia pentru a lupta împotriva Ucrainei (Getty Images)
Redacţia
12.11.2024

Serviciile de informaţii militare ucrainene (GUR) au interceptat ceea ce susţin că sunt comunicaţii radio între soldaţi nord-coreeni în Rusia, în contextul în care presa a relatat despre o consolidare masivă a trupelor înaintea unui atac în regiunea Kursk, potrivit UPI.

Serviciile secrete de apărare ale Ucrainei au difuzat duminică scurte clipuri audio cu soldaţi care vorbesc coreeană.

„În conversaţie, soldatul RPDC solicită mai întâi un 'reparator' şi apoi ordonă grupului să se întoarcă imediat”, a declarat GUR într-o postare pe site-ul său.

Republica Populară Democrată Coreeană este denumirea oficială a Coreei de Nord.

Într-un alt clip, soldaţii pot fi auziţi schimbând termeni codificaţi care se traduc prin „Seal One, Seal Two”, probabil pentru a-şi verifica semnalele.

Săptămâna trecută, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că aproximativ 11.000 de soldaţi nord-coreeni se află în regiunea Kursk din sud-vestul Rusiei şi au început deja să lupte cu soldaţii ucraineni.

„Primele lupte cu soldaţii nord-coreeni deschid o nouă pagină de instabilitate în lume”, a declarat Zelenski marţi într-un discurs video.

Forţele ucrainene au ocupat sute de kilometri pătraţi în Kursk la incursiunea din august. New York Times, citând oficiali americani şi ucraineni, a relatat duminică, 10 noiembrie, că trupele ruse desfăşoară 50.000 de soldaţi, inclusiv trupe nord-coreene, pentru a lansa un asalt de recucerire a teritoriului.

CNN a relatat, de asemenea, despre acumularea de trupe, spunând că se aşteaptă un atac în următoarele zile, potrivit unui oficial american.

Pentagonul a declarat că soldaţii nord-coreeni ar fi consideraţi ţinte legitime pe câmpul de luptă.

„Ne aşteptăm pe deplin ca soldaţii RPDC să fie angajaţi în luptă şi, dacă o fac, sunt ţinte legitime”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh, în cadrul unui briefing de presă joi.

Coreea de Nord şi Rusia s-au apropiat mai mult de la invazia Moscovei în Ucraina în februarie 2022, cele două regimuri semnând un pact de apărare reciprocă în iunie.

Oficialii sud-coreeni şi-au exprimat îngrijorarea că Moscova ar putea împărtăşi tehnologie nucleară şi de rachete cu Phenian în schimbul desfăşurării de trupe.

Luni, serviciile de informaţii militare din Seul au declarat că noua rachetă balistică intercontinentală Hwasong-19 a Coreei de Nord, testată la 31 octombrie, ar fi putut fi dezvoltată cu asistenţă tehnică rusească.

Potrivit reprezentantului Yu Yong-weon al Partidului Puterii Poporului, aflat la putere, Agenţia de Informaţii pentru Apărare a stabilit într-un raport că Hwasong-19 este un nou tip de rachetă intercontinentală cu fuselaj mai lung şi altitudine maximă mai mare decât Hwasong-18 cu combustibil solid.

Cu toate acestea, armata nu a detectat niciun semn de testare a unui motor cu combustibil solid în Coreea de Nord din martie, ceea ce a condus la speculaţii că noua rachetă ar fi putut rezulta din cooperarea dintre Moscova şi Phenian sub pretextul tehnologiei aerospaţiale.

„Se apreciază că nu poate fi exclusă posibilitatea ca Phenianul să primească sprijin din partea Rusiei în ceea ce priveşte tehnologiile care pot fi aplicate la dezvoltarea rachetelor balistice, sub numele de 'cooperare în domeniul tehnologiei spaţiale'”, a citat Yu raportul militar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor