Marşurile anti-guvernamentale din Tailanda se reiau. „Cămăşile roşii” vor să se opună

Poliţie şi protestatari în Bangkok, 21 februarie 2014
Poliţie şi protestatari în Bangkok, 21 februarie 2014 (Manjunath Kiran/AFP/Getty Images)

Marşurile anti-guvernamentale din Tailanda s-au reluat, luni, după mai multe săptămâni de acalmie relativă, în timp ce premierul Yingluck Shinawatra îşi aşteaptă procesul intentat pentru acuzaţia de corupţie şi abuz de putere, notează Reuters.

„Marşul nostru va fi cel mai mare semnal către Yingluck Shinawatra şi regimul Thaksin că publicul tailandez nu vrea alegeri înaintea reformelor”, a declarat liderul anti-guvernamentalilor, politicianul Suthep Thaugsuban.

Premierul Yingluck Shinawatra va fi judecată pentru acuzaţia de corupţie şi abuz de putere pe data 31 martie de către Comisia Naţională Anti-Corupţie din Tailanda. La recomandarea comisiei, Yingluck va putea fi înlăturată din poziţia sa printr-un vot al senatului.

Shinawatra a venit la putere cu ajutorul unui bonus mult prea mare oferit cultivatorilor de orez din zona rurală. În final, subvenţia oferită de aceasta a cauzat pierderi masive, iar acum guvernul se confruntă cu o criză economică.

Protestatarii anti-guvernamentali au fost încurajaţi de decizia Curţii Constituţionale, care a anulat, vineri, alegerile desfăşurate în luna februarie lăsând practic Bangkok-ul fără un Cabinet complet.

Yingluck este acuzată că ar fi marioneta fratelui său miliardar, fostul premier Thaksin, condamnat pentru corupţie, delapidare şi destabilizare a democraţiei. Acesta, împreună cu sora sa, încă au susţinerea locuitorilor din zonele rurale, denumiţi „Cămăşile Roşii”.

Posibilitatea ca guvernul Shinawatra să fie îndepărtat a stârnit nemulţumirile mai multor mii de „Cămăşi Roşii”. Aceştia au blocat, luni, intrarea în sediul Comisiei Anti-Corupţie din Tailanda cu un zid format din saci de nisip. Poliţia a intervenit pentru a stopa o confruntare între susţinătorii lui Shinawatra şi protestatarii anti-guvernamentali din vecinătatea sediului.

Ultima rundă de manifestaţii împotriva cabinetului Shinawatra a început în luna noiembrie. Pe timpul protestelor paşnice s-au înregistrat cel puţin 23 de decese şi câteva sute de răniţi, majoritatea victime ale atacurilor cu bombă sau ale intervenţiilor efectuate de forţele de ordine.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe