Bombe şi gloanţe în Bangkok. Premierul fugit din oraş cere intervenţia armatei

Protestele anti-guvernamentale din capitala Tailandei au fost zguduite duminică de exploziile bombelor, în urma cărora trei persoane au fost ucise, iar premierul, acuzat pentru corupţie, este în continuare fugit din oraş.
Poliţia în timpul protestelor din Bangkok. 10 februarie 2014. (PORNCHAI KITTIWONGSAKUL / AFP / Getty Images)
P. P.
24.02.2014

Protestele anti-guvernamentale din capitala Tailandei au fost zguduite duminică de exploziile bombelor, în urma cărora trei persoane au fost ucise, iar premierul, acuzat pentru corupţie, este în continuare fugit din oraş.

Premierul Yingluck Sinawatra nu a mai fost văzută în oraş de luni, iar protestatarii anti-guvernamentali suspectează că aceasta conduce guvernul de la 150 de kilometri depărtare de capitală.

Duminică, în timpul protestelor anti-guvernamentale, exploziile au rănit o femeie şi doi copii, frate şi soră, ceea ce a amplificat şi mai mult tensiunile din ţară. Marţi, intervenţia armată a forţelor de ordine asupra protestatarilor anti-guvernamentali a făcut cel puţin 61 de victime.

Yingluck Shinawatra este acuzată de corupţie şi abuz de putere împreună cu fratele ei, fostul premier Thaksin Shinawatra, fugit în Dubai în urma condamnării pentru corupţie. Thaksin, considerat de mulţi principalul vinovat pentru criza din Tailanda, a fost acuzat de maşinaţiuni pentru abolirea Monarhiei, corupţie şi abuz de putere.

Conform comisiei anticorupţie tailandeze (NACC), deciziile luate de Yingluck Shinawatra în 2011 au antrenat o corupţie masivă, a dat o lovitură finanţelor publice şi a determinat ca Regatul să-şi piardă locul de prim exportator mondial de orez. Mai mulţi oficiali guvernamentali, printre care şi fostul ministru al Comerţului, au fost deja inculpaţi de către comisia anticorupţie.

Guvernul din Bangkok a sugerat liderului armatei tailandeze, Prayuth Chan-ocha, să intervină pentru înăbuşirea conflictelor. Premierul a catalogat ultimul atac cu bombă ca fiind un ”atac terorist” în scopul de a obţine avantaje politice.

”Cineva trebuie să-şi ia responsabilitatea însă asta nu înseamnă că dacă soldaţii vor interveni nu o vor face conform cadrului legal”, a replicat Prayuth.

Nemulţumirile din ţară s-au răspândit şi în rândul cultivatorilor de orez, foştii susţinători ai premierului, care îşi cer plăţile de mai multe luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor