Mişcarea anti-guvernamentală din Tailanda apelează la instanţa de judecată

Poliţie şi protestatari în Bangkok, 21 februarie 2014 (Manjunath Kiran/AFP/Getty Images)
P. P.
03.03.2014

Protestatarii anti-guvernamentali din Tailanda au schimbat strategia utilizată în ultimele trei luni şi s-au retras în timpul ultimelor două zile în parcul central din Bangkok, de unde vor căuta soluţii noi împotriva guvernului condus de premierul Yingluck Shinawatra.

Mişcarea anti-guvernamentală din Tailanda, coordonată de politicianul Suthep Thaugsuban şi-a îndreptat atenţia către instanţele de judecată şi organizaţiile anti-corupţie din ţară în speranţa că vor reuşi să înlăture guvernul actual de la putere.

”Suthep a realizat că soarta guvernului nu va fi determinată de grupul său, ci stă în mâinile organizaţiilor independente – aparatul anti-corupţie şi tribunale”, a declarat analistul politic, Siripan Nogsuan Sawasdee.

Pe timpul protestelor paşnic, aproximativ 20 de persoane au fost omorâte, majoritatea în urma atentatelor cu bombă, însă atacatorii au fost rareori reţinuţi sau condamnaţi.

Premierul Shinawatra este acuzată pentru corupţie atât de protestatarii anti-guvernamentali cât şi de foştii ei susţinători, în mare parte cultivatori de orez din Tailanda, pe care i-a câştigat oferindu-le beneficii semnificative în timpul alegerilor din 2011. Totuşi, subvenţiile promise s-au dovedit a fi ireal de mari iar acum susţinătorii guvernamentali din zonele rurale s-au alăturat protestatarilor din Bangkok.

O mare parte din tailandezi o consideră pe Yingluck o marionetă a fratelui ei, fostul premier Thaksin Shinawatra, condamnat pentru corupţie şi acuzat de destabilizarea democraţiei din ţară.

Anchetată de Comisia Anti-corupţie din Tailanda, Yingluck a primit termen limită până pe 14 martie pentru a-şi pregăti apărarea în faţa instanţei.

”Cel mai probabil va fi găsită vinovată”, a precizat Kan Yuenyong, analist al Unităţii de Informaţii din Siam.

”În acest caz, va fi suspendată din funcţie în cazul în care se ajunge la tribunal. Obiectivul final la care speră protestatarii este suspendarea întregului cabinet, ceea ce ar permite alegerea unui premier interimar, aşa zis neutru”, a adăugat Kan.

La începutul lunii, Comisia Anti-corupţie, a anunţat că deciziile luate de Shinawatra în 2011 au antrenat o corupţie masivă, au dat o lovitură finanţelor publice şi au făcut regatul să-şi piardă locul de prim exportator mondial de orez. Mai mulţi oficiali guvernamentali, printre care şi fostul ministru al Comerţului, au fost deja inculpaţi de către comisia anticorupţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor