The Independent: A zburat aeronava Malaysian Airlines în zona controlată de talibani?

Autorităţile din Malaezia investighează ipoteza ca Boeing-ul 777 să fi zburat nedetectat la bazele  controlate de talibani din Afganistan.
Autorităţile din Malaezia investighează ipoteza ca Boeing-ul 777 să fi zburat nedetectat la bazele controlate de talibani din Afganistan. (youtube.com)

La nouă zile după dispariţia zborului MH370, autorităţile din Malaezia încearcă să obţină permisiunea diplomatică de a investiga ipoteza ca Boeing-ul 777 să fi zburat nedetectat la bazele controlate de talibani din Afganistan şi din nord-vestul Pakistanului, relatează The Independent.

Această ultimă dezvăluire, aminteşte publicaţia, survine în contextul în care s-a anunţat că 25 de state contribuie la căutarea avionului dispărut la puţin timp după ce decolase din Kuala Lumpur cu destinaţia Beijing. Printre ţările despre care se ştie că sunt implicate figurează Uzbekistanul, Pakistanul, Kârgâzstanul, Myanmarul, Laosul, Vietnamul, Tailanda, Indonezia şi Australia. De asemenea, asistenţa specială cu privire la datele prin satelit solicitate este furnizată de către SUA, China şi Franţa.

Surse din Kuala Lumpur apropiate anchetei au declarat în weekend pentru The Independent că Malaezia încearcă să obţină permisiunea diplomatică totală pentru a exclude ipoteza potrivit căreia avionul ar fi zburat în zone din Afganistan şi Pakistan, care nu se află sub controlul guvernelor respective.

Potrivit The Independent, zone mari din jumătatea sudică a Afganistanului sunt conduse de talibanii afgani, în timp ce unele zone din nord-vestul Pakistanului, din apropierea graniţei cu Afganistanul, se află sub controlul talibanilor pakistanezi.

'Sunt chestiuni ce ţin de competenţa acestor regiuni şi ale forţele armate şi departamentului aviaţiei civile din Malaezia. În ceea ce priveşte Pakistanul şi Afganistanul, nu putem explora aceste teorii fără permisiune. Sperăm o obţinem curând', a declarat un purtător de cuvânt al Malaysian Airlines.

Pentru ca avion comercial să treacă nedetectat prin aceste regiuni foarte militarizate, cu reţele solide de apărare antiaeriană, adesea gestionate de către armata SUA, este nevoie de o navigaţie extrem de sofisticată, de îndrăzneală, dar şi de neglijenţa celor care monitorizează spaţiul aerian internaţional, subliniază publicaţia britanică.

Cu toate acestea, în condiţiile în care se ştiu atât de puţine despre soarta avionului dispărut, iar ancheta ia amploare pe zi ce trece, ipoteza că aeronava a ajuns într-o zonă controlată de talibani nu poate fi exclusă, notează The Indepedent.

Pe de altă parte, duminică, oficiali din cadrul aviaţiei civile pakistaneze au declarat ca au verificat înregistrările radar, fără a descoperi vreun indiciu despre avionul dispărut.

Oficialii malaezieni au declarat că au solicitat ajutorul a 12 state asiatice, în vederea furnizării datelor oferite de radare. Malaezia a cerut, de asemenea, asistenţă din partea Vietnamului, Tailandei, Indoneziei, Australiei şi Franţei, care administrează o serie de mici insule în sudul Oceanului Indian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe