Împinsă spre Asia, Rusia forţează o alianţă cu China

Liderul Partidului Comunist Chinez Xi Jinping primit de Vladimir Putin în Rusia (Sergei Ilnitsky / AFP / Getty Images)
P. P.
21.03.2014

Izolarea economică şi politică la care este supusă Rusia de către Occident, după anunţul anexării peninsulei Crimeea, l-a determinat pe preşedintele rus, Vladimir Putin, să se reorienteze spre noi aliaţi în zona asiatică, notează Reuters.

”Cu cât se înrăutăţesc mai mult relaţiile Rusiei cu Vestul, cu atât va vrea mai mult Putin să se apropie de China. Dacă China te susţine, nimeni nu poate spune că eşti izolat”, spune analistul rus Vasily Kashin pentru Analysis of Strategies and Technologies.

Şi, într-adevăr, China pare să-l susţină pe liderul de la Kremlin. Chiar dacă referendumul din Crimeea a creat un precendent deloc pe placul Beiingului, care nu şi-ar dori situaţii similiare în Tibet şi Taiwan, China a refuzat să critice politica Rusiei şi s-a abţinut de la vot în timpul Consiliului de Securitate al ONU. Putin chiar a mulţumit personal Chinei pentru înţelegerea arătată în timpul ceremoniei de semnare a tratatului de anexare a Crimeei.

Beiingul îşi arătase apropierea faţă de Rusia şi în timpul Jocurilor Olimpice de la Soci, unde China a fost reprezentată la deschidere chiar de preşedintele Xi Jinping.

Dorinţa lui Putin de a se apropia de China este uşor de înţeles. O alianţă cu Beijingul ar putea contrabalansa, măcar în parte, presiunea pusă asupra Moscovei de sancţiunile economice impuse, sau urmând a fi impuse, de către UE şi americani.

Sancţionată economic de Occident, Rusia îşi va compensa parte din pierderi exportând gaze naturale în China. După ani de negocieri, contractul de furnizare de gaze naturale între Rusia şi China este gata să fie parafat. După semnare, contractul va marca o alianţă între cel mai mare furnizor de gaze din lume şi cel mai mare consumator.

Pe lângă contractul pentru gaze, China a devenit la începutul acestui an cel mai mare cumpărător al petrolului rusesc exportat de Rosfnet. Mai mult, în plus faţă de colaborările în domeniul energetic, Rusia ar putea să mărească numărul de avioane Sukhoi SU-35 exportate în China, contract ce se dezbate încă din 2010.

China este foarte interesată să investească şi în infrastructură, în domeniul energetic şi cel al bunurilor de larg consum din Rusia. Valoarea schimburilor economice între Rusia şi China a crescut cu 8,2% în 2013, ajungând la 8,1 miliarde şi relaţiile comerciale între cele două state ar putea cunoaşte o creştere şi mai mare, pe fundalul răcirii relaţiilor între Moscova si Occident.

Totuşi, China este un partener alunecos chiar şi pentru ruşi. Poziţia dificilă a Moscovei i-a oferit Chinei ocazia să îşi întărească poziţia la masa negocierilor pentru preţul gazului şi să ceară un preţ mai mic decât cel pe care Moscova l-a oferit Europei.

”Concluzia finală este că ameninţările cu sancţiunile asupra furnizorilor de energie din Rusia au întărit indirect poziţia Chinei la negocieri”, a declarat Valery Nesterov, un analist al Sberbank CIB în Moscova.

Politica de alianţe a Rusiei în Asia

Rusia şi-a îmbunătăţit relaţiile cu China, în schimb relaţiile cu Japonia s-au degradat brusc, în urma anexării peninsulei Crimeea.

Deşi în trecut guvernul de la Tokyo a parafat mai multe proiecte comune cu Rosfnet, cea mai mare companie petrolieră rusească, acum, în urma presiunilor internaţionale, Japonia ameninţă Moscova cu suspendarea negocierilor pentru investiţiile viitoare. Ruşii vor fi afectaţi financiar, căci Japonia planifica să importe o cantitate masivă de combustibili fosili, contract ce va fi anulat în noul context.

”Nu cred că Putin se îngrijorează foarte mult despre ce se vorbeşte în Japonia şi chiar în Europa. El se îngrijorează numai cu privire la China”, a declarat însă Alexei Vlasov, şeful Centrului de Analiză a Proceselor Socio-politice din spaţiul ex-sovietic.

Nici alte state asiatice nu par prea dornice să sprijine făţiş regimul de la Kremlin. La scurt timp după sancţiunile anunţate de Occident, Putin i-a telefonat premierului indian, Manmohan Singh, încercând o îmbunătăţire a relaţiilor cu India, însă, deşi Moscova şi Bombay au relaţii bune încă din perioadă sovietică, acum poziţia oficială a Indiei pare a fi una neutră.

Chiar dacă India este de părere că ”Rusia are un interes legitim” în Crimeea, în acelaşi timp este şi cel mai mare importator de arme al americanilor ceea ce face situaţia puţin mai complicată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor