Mărinimie de boier: Robert Negoiţă face cadou Parcurile din Sectorul 3 [interviu]

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă (PSD) a concesionat unei firme private toate cele patru parcuri din Sectorul 3, respectiv Parcul Titan, parcul Al.I. Cuza (IOR), parcul Titanii şi parcul Gheorghe Petraşcu. Proiectul a fost supus votului Consiliului Local al Sectorului 3 post factum, după ce contractul de concesiune fusese atribuit, iar concesionarea nu a fost anunţată pe site-ul de licitaţii publice, aşa cum prevede legea.
Robert Negoiţă, PSD (Epoch Times România)
Loredana Diacu
07.05.2014

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă (PSD) a concesionat unei firme private toate cele patru parcuri din Sectorul 3, respectiv Parcul Titan, parcul Al.I. Cuza (IOR), parcul Titanii şi parcul Gheorghe Petraşcu. Proiectul a fost supus votului Consiliului Local al Sectorului 3 post factum, după ce contractul de concesiune fusese atribuit, iar concesionarea nu a fost anunţată pe site-ul de licitaţii publice, aşa cum prevede legea.

Cele patru parcuri au fost concesionate societăţii Cris Garden SRL, firmă ce a făcut multiple şi bănoase afaceri şi cu fostul primar al sectorului, PDL-istul Liviu Negoiţă. Cris Garden va plăti primăriei pentru cele 67 de hectare de parcuri şi 48 de hectare de luciu de apă, derizoria sumă de 6500 de euro anual, conform b365.ro.

În schimbul acestei sume ridicol de mici, Cris Garden primeşte dreptul de a face bani din exploatarea respectivelor spaţii şi a activităţilor desfăşurate în parcuri şi, în plus, va fi şi plătită de primărie, cu bani de la buget, pentru activităţile de întreţinere ale parcurilor pe care le exploatează, precum toaletare copaci, întreţinere şi reparaţii zone de agrement existente, întreţinere şi reparare sistem de iluminat de siguranţă, întreţinere baze agrement, cosit iarbă, întreţinere toalete publice etc.

Concesionarea parcurilor a fost făcută fără licitaţie publică

Mai mult, Cris Garden va beneficia şi de o serie de investiţii în derulare iniţiate de Primăria Sectorului 3, tot cu bani de la Buget. În Parcul Titan va fi pus în curând în funcţiune un trenuleţ de agrement care va opri în staţii cu nume de capitale europene precum Paris, Viena, Madrid, etc. Va fi, de asemenea, construit şi un castel de până la şapte metri înălţime de unde va putea fi admirat parcul Titan precum şi un glob pământesc uriaş. Costul amenajărilor este estimat la circa 350.000 euro. Beneficiar final va fi Cris Garden SRL.

Firma Cris Garden SRL are o îndelungă tradiţie în prestarea de servicii către primăria sectorului 3. Fostul primar Liviu Negoiţă (PDL) îi plătea respectivei firme cam de trei ori preţul pieţei pentru lucrări de reabilitare efectuate în parcurile din sectorul său. Tot de la Cris Garden şi AA Marketing, Liviu Negoiţă a achiziţionat şi plante (printre care, probabil şi celebrele panseluţe, floare mult iubită de edilii locali) de aproximaţi 11 milioane de euro.

Cris Garden a făcut afaceri şi cu alţi primari de sector, raportând în 2012 un profit de 8,6 milioane lei, la un număr de 126 de salariaţi.

Conform Registrului Comerţului, Cris Garden SRL este controlată de un singur acţionar, Cosac Sorin Cristian, în vârstă de 36 de ani, personaj asociat, conform b365.ro, unor nume precum Omar Hayssam. Mai exact, acesta ar fi preluat în urmă cu câţiva ani o societate de la Mukhles Omar, fratele celebrului sirian, fapt pentru care a intrat în vizorul Oficiului pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor.

Legalitatea concesionării parcurilor din sectorul 3

Am luat legătura cu dl Dan Trifu, vicepreşedinte Eco-Civica - ONG ce a intervenit activ în salvarea multor spaţii verzi din Bucureşti - care ne-a explicat că hotărârea primăriei sectorului 3 este ilegală şi că asistăm, din păcate, pe de o parte la acte de clientelism, pe de alta la un război al orgoliilor între primarul capitalei, Sorin Oprescu, şi Liviu Negoiţă (oarecum în genul războiului Ponta-Băsescu) cu efecte cât se poate de nocive pentru cetăţeni.

Reporter Epoch Times: Cum comentaţi legalitatea concesionării parcurilor din sectorul 3?

Dan Trifu: Hotărârea este ilegală. Domeniul public aparţine municipalităţii, şi numai ea poate să dispună. Primăria Sectorului 3 doar are în administrare aceste terenuri, dar nu le poate concesiona. Dacă voia să le concesioneze, trebuia să ceară aprobare de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) care este proprietarul acestor terenuri.

R. A aprobat CGMB o asemenea hotărâre de concesionare a parcurilor din sectorul 3?

D.T. Nu, sub nicio formă, dar dl Negoiţă a început să facă destule probleme în sector, în sensul în care lucrează fără să ceară avize, acorduri, face multe lucrări fără să aibă calitatea necesară în aceste situaţii.

R. Cum s-a ajuns la o astfel de situaţie?

D.T. Eu cred că din cauza conflictului pe care ştim cu toţii că îl are primăria sectorului 3 cu primarul general s-a ajuns la această situaţie şi e îngrijorător acest fapt. (...) Noi am sesizat în ultima perioadă disputa între primarul sect 3 şi primarul general. Am sesizat şi în Consiliul General al Capitalei la votarea anumitor proiecte, acei consilieri care spunem hai să spunem di colegiile sectorului 3, în mod constant nu votează proiectele şi acest conflict deschis duce la încălcarea legii şi la unele probleme care se agravează din ce în ce mai rău în sectorul 3.

R: Ce viitor prevedeţi concesionării parcurilor din sectorul 3?

D.T. Contractele de cesiune vor fi oprite în instanţă, în primul rând. Vom interveni, atât Coaliţia de Mediu cât şi Coaliţia pentru Oraşe Durabile prin ONG-urile specializate, iar instanţa va constata nulitatea lor. Acele contracte de cesiune nu pot produce efecte juridice în situaţia dată.

R: Nu vi se pare că este puţin nefiresc ca ONG-urile să facă treaba Primăriei Capitalei, care ar fi trebuit să se sesizeze asupra ilegalităţii comise de primăria sectorului 3?

D.T.: Aici PMB imediat ar fi trebuit să intervină prin Direcţia Juridică Abilitată şi să spună "ce faci domnule?" Dumnealor ar fi trebuit să sesizeze şi instituţia prefectului şi să înlăture astfel de anomalii, cum le spunem noi.

R Şi totuşi nu s-a întâmplat aşa, cum va explicaţi?

D.T.: Noi speculăm, cei care suntem mereu preocupaţi de problema asta, ca până la urmă Primarul General face ce vrea şi primarul sectorului 3 face ce vrea, cred că au ajuns la o înţelegere tacită şi ambii fac totul, cu efecte negative asupra oraşului, din ce am constatat.

S-a ajuns la nişte jocuri copilăreşti ca la nivelul dintre preşedinte şi prim ministru, aşa s-a ajuns şi între primarul general şi primarul sectorului 3: tu faci treaba asta, lasă că fac şi eu treaba aia. Asta este clientelism, noi altceva nu vedem aici. Nu înţeleg de ce Primăria Generală nu s-a sesizat pe Bulevardul Unirii (unde primăria sectorului 3 a distrus spaţii verzi pentru a amenaja parcări) nu există nici măcar acte de mediu, nu am văzut nici măcar o autorizaţie de construire pentru aşa ceva. Oamenii ăştia îşi plătesc nişte poliţe, cu efecte negative asupra oraşului Bucureşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor