Proiect „imposibil” votat noaptea la PMB: Piste pentru biciclişti prin centrul oraşului
alte articole
Consiliul General al Municipiului Bucureşti a adoptat marţi proiectul de construire a aproximativ 99 de kilometri de piste pentru biciclişti în zona centrală a Municipiului Bucureşti, cu bani de la Guvern.
"Proiectul", a fost adoptat în extremis, în cadrul unei şedinţe "de îndată" organizată după ora 10 seara, după ce iniţial fusese respins, la primul vot, PNL-ul reclamând că nu a primit documentaţia necesară pentru a lua o decizie în cunoştinţă de cauză:
"Tot ce ne-a fost pus la dispoziţie a fost o pagină, cu câteva date financiare!(..) Am dori să vedem şi proiectul să vedem ce se întâmplă, mai ales că s-au cheltuit deja aproape tot atâţia bani, adică 10 milioane de euro şi bicicliştii nu au pe unde să meargă în proiect!", a reproşat liderul grupului PNL, Cornel Pieptea.
"Dar există un proiect" l-a contrazis pe Pieptea, Ion Dedu, şeful direcţiei de Transport din cadrul PMB, în râsetele consilierilor prezenţi. "Dacă vreţi vi-l pun la dispoziţie" s-a mai oferit Dedu, fără să iasă din sală pentru a aduce respectivul proiect.
La rândul său, consilierul PSD, Ioan Stan, preşedinte al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Şoferilor din România, a explicat că realizarea unor piste pentru biciclişti în centrul Capitalei este o utopie. Având în vedere dimensiunea trotuarelor şi carosabilului, pistele prin centru rămân un vis frumos.
"Piste de biciclişti? Nu o să facem niciodată în zona centrală, ne minţim singuri!" a declarat Ion Stan.
"Constat că îndârjirea colegilor este mai motivată decât mă aşteptam. Şi este motivată în sens absurd. Bucureştiul este atipic! Eu, în calitate de şef al Comisiei de Transporturi şi Infrastructură Urbană pot sa vă spun două lucruri: infrastructura va fi aceeaşi în Bucureşti, trotuarele vor fi aceleaşi, pentru pietoni, nu şi pentru biciclişti. Singura chestie pe care am propus-o eu, şi am discutat inclusiv cu dl Ivan de la OPTAR (Organizaţia pentru Transport Alternativ în Bucureşti n.r.), este să idenficăm trasee, începând din nord, de unde începe râul Plumbuita, să luăm de la Administraţia Lacuri, Parcuri şi Grădini cei 2,5 m din teren şi să facem piste pentru biciclişti până pe Socului, în Pantelimon, să ne întoarcem pe la Orăşelul copiilor, să ieşim pe unde ne permite terenul. (...) Orice comisie de la circulaţie, cod rutier, nu o să aibă de unde să va dea (spaţiu pentru piste în centru n.r.), trotuarele şi străzile sunt aceleaşi, cu şoferi indisciplinaţi care parchează pe trotuare" a explicat dl Stan imposibilitatea proiectului pentru care PMB a luat în jur de 10 milioane de euro de la Guvern.
"Singura variantă este să identificam terenuri pe marginea lacurilor Plumbuita, Băneasa şi să mergem pe o distanţă de 20 de kilometri până pe marginea lacului Dobroieşti. Dacă vrem să facem piste pentru biciclişti le putem face în cunoştinţă de cauză. Restul, ne minţim singuri, stimaţi colegi, nu putem face piste de biciclişti (în centru), că nu avem unde!", a mai afirmat dl Stan.
Având în vedere că totuşi consilierii votaseră la începutul celei de a doua şedinţe „De Îndată” ţinute de primărie marţi includerea în bugetul PMB a sumelor aprobate de Guvern pentru implementarea transportului cu bicicleta în centrul oraşului, şi era "păcat" să se piardă aceşti bani din cauza unor mici inconveniente, precum imposibilitatea implementării respectivului proiect, la puţină vreme după orele 22 a fost organizată cea de a treia şedinţă "de îndată a CGMB", special pentru acest punct de pe ordinea de zi. Care s-a aprobat.
Proiectul, pe care consilierii, cel puţin cei din PNL păreau să nu îl fi văzut, prevede amenajarea a 99,9 kilometri de piste noi pentru biciclete, pe 61 de străzi, plus 78 de parcări pentru biciclete şi 18 centre de închiriere, valoarea investiţiei fiind de aproape 10 milioane euro. Banii au fost alocaţi de Guvern prin Ordonanţă de Urgenţă şi provin din comercializarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.
Reamintim că Administraţia Străzilor a plătit 11 milioane de euro în 2008 şi 2010 pentru amenajarea a 122 km de piste pentru biciclete. În 2012, Poliţia Rutieră a închis aproximativ 80% dintre aceste piste deoarece erau nefuncţionale.