S.O.S. Parcul Andrei Mureşanu. Ploieştiul schimbă sportul gratuit pe sport contra cost

Lipsa spaţiilor verzi şi a terenurilor unde se poate practica sport gratuit tind să devină boală cronică la români. Numeroase parcuri, terenuri de joacă şi sport au devenit de-a lungul anilor centre de birouri, mall-uri, catedrale sau alte varii investitii, deşi conform legii, acest tip de fapte constituie un delict.
Copii jucând baschet în Parcul Andrei Mureşanu din Ploieşti, pe un amplasament ce va fi înlocuit cu un teren de minifotbal contra cost. (cartierul-nord.blogspot.ro)
Loredana Diacu
24.04.2014

Lipsa spaţiilor verzi şi a terenurilor unde se poate practica sport gratuit tinde să devină boală cronică la români. Numeroase parcuri, terenuri de joacă şi sport au devenit de-a lungul anilor centre de birouri, mall-uri, catedrale sau alte varii investitii, deşi conform legii, acest tip de fapte constituie un delict. Unul dintre oraşele recent afectate de plaga sacrificării spaţiului verde în interesul investitorilor privaţi este Ploieştiul, unde peste 5.000 de metri pătraţi din parcul Andrei Mureşanu (fostul Parc al Pionierilor), aflat în zona de nord a localităţii, au fost concesionaţi, pentru 49 de ani noului preşedinte FRF, Răzvan Burleanu.

Pe spaţiul concesionat de la primărie pe un preţ “pionieresc” preşedintele FRF intenţionează să construiască o bază sportivă de minifotbal "cu gazon sintetic de ultimă generaţie, spaţii de parcare plus minibar, ce vor lua locul unui teren de fotbal asfaltat, unui teren de tenis, locurilor de joacă şi spaţiului verde ce-i drept de veche generaţie, însă natural şi gratuit.

După ce au văzut, de-a lungul anilor, spaţiul verde din zonă dispărând puţin câte puţin - mai întâi, prin bunăvoinţa primăriei, în zona verde s-a construit o catedrală, după care un Mall - ploieştenii din Cartierul Nord văd încă o bucată din parc ameninţată să dispară, odată cu ea dispărând şi unele dintre ultimele locuri unde copiii lor pot juca un baschet sau da cu piciorul în minge gratuit.

În consecinţă, încercând să salveze ce se mai poate salva din parc, ploieştenii şi-au format un grup de iniţiativă civică, şi-au constituit un blog şi fac demersuri către autorităţi, cu scopul declarat de a anula contractul de concesiune între Primăria Ploieştiului şi firma lui Răzvan Burleanu, S.C. Lider Sport.

Pe lângă faptul că au antamat un dialog cu primăria, membrii grupului de Iniţiativă „Salvaţi Parcul Andrei Mureşanu!” s-au adresat şi Agenţiei pentru Protecţia Mediului Prahova, cerând evaluarea impactului proiectului asupra mediului – în contextul în care documentaţia pentru aprobarea proiectului lui Burleanu a fost adoptată fără aviz de mediu – şi sistarea oricărui aviz de tăiere a arborilor şi arbuştilor din zonă precum şi a distrugerii spaţiilor verzi, până ce impactul proiectului asupra mediului va fi evaluat corespunzător.

Întâmpinarea ploieştenilor trimisă pe email autoritaţilor în urmă cu o săptămână şi depusă, în formă tipărită, şi la registratura APM Prahova pe 18 aprilie 2014 nu a primit, până la ora actuală niciun răspuns.

Nicuşor Dan despre situaţia parcului Andrei Mureşanu

Am luat legătura, pentru a-i cere opinia asupra situaţiei de la Ploieşti, cu Nicuşor Dan, preşedintele asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, o autoritate în domeniul anulării unor decizii abuzive luate de primării. Reamintim că Salvaţi Bucureştiul a câştigat în jur de 28 procese împotriva primăriilor din Bucureşti, a obţinut victorii, alături de Alburnus Maior, în procesele prin care se încearcă stoparea exploatărilor cu cianuri de la Roşia Montană şi, când a fost vorba de interesul cetăţenesc a ajutat inclusiv instituţiile statului, apărând în instanţă Consiliul General al Municipiului de obligaţia de a emite nişte PUZ-uri sau municipiul de obligaţia de a plăti nişte bani.

“Aproape peste tot în ţară nu se mai respectă legea, instituţiile de control nu funcţionează – vorbesc de Agenţiile de Mediu, Inspectoratul de Stat în Construcţii şi de Prefect – Ca şi consecinţă, pierdem spaţiu verde continuu”, a declarat Nicuşor Dan.

În ceea ce priveşte situaţia parcului din Ploieşti, sfatul lui Nicuşor Dan pentru membrii grupului de iniţiativă este să se adreseze instanţei, unde au două căi de atac:

„Sunt două aspecte. Pe contractul de concesiune, trebuie să ceară anularea lui în instanţă pe motivele pe care le-au găsit chiar ei pe blog (http://cartierul-nord.blogspot.ro) şi, după aceea, pentru faptul că se schimbă destinaţia unui spaţiu verde, acesta este un alt litigiu unde argumentele ţin de legea mediului Ordonanţa 195 modificată prin Ordonanţa 114” a punctat problemele Nicuşor Dan.

„Este posibilă şi o cerere de suspendare a planului urbanistic care permite această construcţie. Deci trebuie să meargă la Tribunalul Prahova şi să solicite anularea acestor două acte”, a completat dl Dan.

Cea mai fezabilă variantă pare, după părerea lui Nicuşor Dan, chestiunea suspendării, deoarece merge cel mai rapid: "degeaba ei câştigă după trei ani când copacii sunt deja căzuţi şi trebuie refăcut şi este o chestiune care durează ani. Tocmai de aceea trebuie să mergi pe suspendare. Din păcate, după modificarea codului de procedură civilă, în 15 februarie anul trecut, suspendrea se judecă mai greu decât se judeca înainte. Acum te judeci pe suspendare în trei luni, înainte te judecai în trei zile

Dreptatea este de partea ploieştenilor, consideră Nicuşor Dan, însă ce se va întâmpla mai departe, este greu de anticipat „este o loterie a completului de judecată de obicei, dar dacă nu încearcă nu au nicio şansă. În mod normal, ei (ploieştenii n.r.) au dreptate, dar nu întotdeauna instanţele înţeleg”.

În ţară nu se mai respectă legea

În urmă cu doi ani, Răzvan Burleanu, la vremea respectivă preşedinte al Federaţiei Române de Minifotbal a cerut Primăriei Ploieşti scoaterea la licitaţie a unui teren intravilan, pentru construirea unei baze pentru minifotbal, relevă o investigaţie riseproject. Primăria a scos la bătaie 5.200 de metri de parc iar licitaţia a fost câştigată de firma Lider Sport, firma lui Burleanu. Toţi ofertanţii au oferit preţul minim: 3.144 euro/an, contravaloarea chiriei unui apartament cu două camere în oraşul Ploieşti. Riseproject.ro acuză şi faptul că firmele concurente, Mondo Holding Concept şi Eco Via Project, au sediul la aceeaşi adresă din Bucureşti.

De altfel, schema participării la licitaţii în tandem cu firme care fac oferte fantomă nu este nouă pentru preşedintele FRF: La cererea aceleiaşi FR de Minifotbal, condusă de acelaşi Răzvan Burleanu, şi primăria Oneşti a scos la licitaţie, în 2011, un teren de 1.500 mp. Conform legii, la licitaţie pentru concesionarea ternului, pe 25 de ani, au luat parte trei firme. Lider Sport, AJ Minifotbal Bacău, condusă de tatăl lui Burleanu şi Impact Sports & Entertainment, patronată de fratele lui Razvan Burleanu, Cosmin. Toate cele trei oferte au avut preţul minim, 12 lei/lună/mp, câştigătoare fiind desemnată Lider Sport, firmă ce avea la vremea respectivă doar un angajat.

Ilegalităţi comise la Ploieşti

Conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 114/.2007, schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, reducerea suprafeţelor acestora ori strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora.

Cu alte cuvinte, pe spaţiile verzi nu se poate construi. Nu a fost însă o problemă pentru S.C. Lider Sport SRL care, în vederea obţinerii autorizaţiei de construcţie a iniţiat un plan urbanistic zonal (PUZ), fără ca cetăţenii din zonă să fie consultaţi şi să aibă posibilitea de a îşi exprima opinia cu privire la o eventulă nouă ciuntire a parcului lor,

Mai mult, atât în documentaţia întocmită de firma lui Burleanu cât şi în avizul emis de CTUAT Ploieşti şi de arhitectul şef al oraşului nu există pe nicăieri scris cuvântul „copac” sau „spaţiu verde”, tocmai pentru ca proiectul să nu intre sub incidenţa ordonanţei ce reglementează statutul spaţiilor verzi, conform unei investigaţii a publicaţiei ziaruloamenilorbuni.ro

Mai mult, informează publicaţia prahoveană ante-menţionată, consultarea populaţiei, obligatorie în cazul promovării PUZ-urilor, nu a fost realizată conform legii. În Avizul nr. 015 din 26.08.2013, emis de arhitectul şef al oraşului, se arată că „în perioada 13.08.2013 – 27.08.2013 s-a desfăşurat procesul de informare şi consultare a populaţiei”, însă data avizului este 26 august, cu o zi înainte de încheierea perioadei de consultări.

Modul în care (n-)au fost consultaţi cetăţenii în ceea ce priveşte PUZ-ul a fost hilar, consideră, de asemenea, Andrei Blumer, unul dintre fondatorii grupului de iniţiativă civică din Ploieşti. Anunţul cu privire la consultări a fost postat pe un site al primăriei, fără ca cineva dintre cei cu adevărat interesaţi să fi ştiut de el, deşi este afectat un întreg cartier, declară dl Blumer.

Ce reclamă locuitorii din cartier

Practic dispariţia unor terenuri unde se putea practica sport gratuit, a unui spaţiu verde unde se relaxau împreună părinţi şi copii, tăieri ilegale de copaci, toate în interesul unui "investitor" privat care construieşte, în mod cert, pentru a obţine profit.

Conform investigaţiei meţionare anterior, în noiembrie 2013, Răzvan Burleanu a promis că-i va lăsa pe copiii din zonă să folosească gratuit, în prima parte a zilei, terenurile pe care le va construi. Promisiunea a fost însă numai pe vorbe, fără să fie stipulată în vreun contract. Contactat de reporterii ziaruloamenilorbuni.ro, Burleanu a recunoscut că "obligaţia" nu este trecută nici în contractul de concesionare cu Primăria, nici în parteneriatul cu Federaţia de Minifotbal, ci este "doar o dovadă de generozitate prin partea sereleului pe care îl conduce". Cât îl va ţine generozitatea pe Burleanu este, desigur, greu de anticipat.

Mai mult, cetăţenii din Cartierul Nord nu vor fi privaţi doar de terenurile de sport amenajate în Parcul Andrei Mureşanu ci spaţiul verde va fi şi el diminuat cu 570 de mp. Nouă copaci au fost deja doborâţi, încă din noiembrie 2013, pentru a face loc bazei sportive a preşedintelui FRF.

În consecinţă, parcul din Ploieşti pare a fi un caz tipic de abuz unde pentru servirea interesului unui "investitor" privat au fost nesocotite interesele unei întregi comunităţi plus legea statului român.

"Parcurile trebuie să rămână ale tuturor. O colectivitate care îşi distruge singură parcurile este o colectivitate care se autodistruge", afirmă ploieştenii pe blog, dând glas problemei unei ţări întregi, căci Colectivitatea România rămâne cu din ce în ce mai puţine parcuri zi de zi.

Notă: Mulţumim dlui Andrei Blumer pentru informatiile puse la dispozitie şi sprijinul acordat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor