Baza Spartac sau cum se pune pe năsălie sportul de masă la români

(Jewl Samad / Getty Images)
Loredana Diacu
16.04.2014

Pentru cei ce iubesc cafeaua la Mall, avem veşti "bune"! Capitala, care oferă extrem de puţin spaţiu verde şi centre unde se poate face sport ne va oferi însă, peste doi ani, un nou mall, ParkLake Plaza, ce se va ridica, mândru, pe terenul unei foste baze sportive, cândva înconjurată de spaţiu verde - mai exact baza Spartac din cartierul Titan.

Aflat momentan la stadiul de groapă, la care se lucrează intens, noul mall ascunde, în fundaţiile sale, un trecut marcat de ilegalităţi.

Retrocedat în 2004, în baza faimoasei legi 10/2001 a retrocedărilor, terenul pe care se ridica mall-ul a fost cândva parte din vasta moşie Dudeşti-Cioplea, cumpărată în 1903 de un moşier bulgar, Ivan Grueff. Reamintim că Legea 10 a venit la un an după aprobarea Planului de Urbanism General al Capitalei în care numeroase spatii verzi apăreau ca spaţiu construibil, ceea ce a dat un straşnic vânt în pânze mafiei imobiliare ce îşi întindea tentaculele peste Bucureşti.

Moşia, ce cuprindea cam jumătate din sectorul 3 din Bucureşti, ar fi fost expropriată în anii 1920 - 1940 de regele Ferdinand, cu scopul de a-i împroprietări pe cei ce au luptat în războiul de la 1918. Grueff a pierdut cea mai mare parte a proprietăţii în 1921, la Reforma Agrară. Unele dintre terenurile care au rămas ar fi fost vândute în perioada dintre cele două războaie, unul dintre cumpărători fiind faimosul industriaş Malaxa şi nu se ştie cu certitudine cât mai deţinea Grueff din fosta moşie după cel de al doilea război mondial, când la putere a venit regimul comunist.

Anii au trecut şi în 2001, un domn în vârstă de peste 80 de ani, Eduard Ioan Dan Romalo, nepot al lui Grueff, a cerut să îi fie retrocedate toate terenurile libere din sectorul 3 din Bucureşti, în baza legii 10/2001 ce reglementa retrocedarea proprietăţilor confiscate abuziv de comunişti, în nici un caz exproprierile făcute de regele Ferdinand.

După ce trei ani de zile a fost ignorat cu desăvârşire de autorităţi, lui Romalo îi vine în 2004 „providenţiala” idee de a îşi ceda drepturile litigioase unei doamne, Maria Cocoru, o bătrânică renumită de ani de zile pentru faptul că i se retrocedează cam tot ce se poate retroceda în sectorul 3 din Bucureşti.

La trei luni după ce şi-a cedat drepturile litigioase Mariei Cocoru, mai puţin baza Spartac, lui Romalo, surpriză, i se retrocedează cele peste opt hectare aferente bazei sportive. Alte nici două luni mai târziu, Romalo vinde baza Spartac, contra sumei de 465.000 de euro unui domn Sorin Tuţă, cunoscut ca mandatar, cu alte cuvinte, o persoană care se descurca bine în orice mandat, indiferent cine este primar.

Tuţă, mai "priceput" la afaceri ca Romalo, vinde şi el terenul cu 52 de milioane de euro către Caelum Development, dezvoltatorul actualului mall iar Maria Cocoru, cu mână bună şi ea, este împroprietărită, în timp, cu 200 de hectare în sectorul 3, dintre care 20 în Parcul IOR.

Toată lumea iese în câştig, mai puţin cetăţenii sectorului 3 care rămân fără o bază sportivă şi fără o zonă verde într-unul dintre cele mai poluate oraşe din UE.

Deşi dezvoltatorul mall-ului susţine pe pagina de prezentare a proiectului că "ParkLake Plaza va deveni una dintre cele mai prestigioase şi importante locaţii de retail din Capitală (...) ce va deservi o comunitate care îşi doreşte o experienţă complexă de retail şi oportunităţi diverse de recreere", proiectul urmând să devină "punctul central al vieţii sociale din zona Titan", mulţi dintre cetăţenii din zonă, mulţi dintre cei care-şi plimbă copiii în parc, nu par a fi deloc încântaţi de ceea ce s-a întâmplat cu baza Spartac:

"Vrem să transmitem un mesaj clar către dezvoltatorii Park Lake Plaza: Nu suntem de acord cu această investiţie şi vom boicota activitatea mall-ului. Practic nu vom cumpăra nimic de acolo conştienţi de faptul că întreaga investiţie a fost realizată în urma unei escrocherii din care Statul român (adică tot noi cetăţenii) suntem singurii perdanţi. Facem încă un apel (dacă mai este necesar) către autorităţile Statului român: Dragi autorităţi, investigaţi ”retrocedarea”!transmit bucureştenii ce locuiesc în preajma parcului IOR şi care şi-au făcut chiar şi un blog pentru apărarea parcului pe care il iubesc (www.prieteniiparculuiior.blogspot.com blog cu peste 5200 de like-uri pe Facebook).

Dacă despre trecutul furtunos al terenului am aflat multe de pe blogul jurnalistului de investigaţii Geo Colgiu, din presa vremii şi de pe blogul bucureştenilor din sectorul 3, despre prezent şi despre noianul de legi încălcate în retrocedarea bazei Spartac şi ulterior ne-a vorbit dl Dan Trifu, vicepreşedintele Eco-Civica, ONG care, împreună cu asociaţia Salvaţi Bucureştiul, condusă de Nicuşor Dan, s-a luptat cu autorităţile pentru salvarea bazei sportive şi, în genere, pentru oprirea construcţiilor în parcurile şi zonele verzi din Bucureşti.

"Retrocedarea a fost marcată de ilegalităţi", ne-a explicat dl Dan Trifu. Autoritatea (primăria n.r.) avea de partea ei, la momentul retrocedării două legi. Terenul bazei Spartac nu se încadra în legea 10/2001 iar autorităţile mai aveau de partea lor şi legea 213 privind regimul juridic al proprietăţii publice, care spune că ea nu se înstrăinează. Cu aceste două atuuri, dacă autoritatea se apăra corect, aceste terenuri nu se retrocedau”, a declarat dl Dan Trifu, într-un amplu interviu acordat Epoch Times.

Mai mult, conform legii 69/2001, lege care statuează că "educaţia fizică şi sportul sunt activităţi de interes naţional sprijinite de stat", „schimbarea destinaţiei sau desfiinţarea unor baze sportive aparţinând domeniului public ori privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale se va putea face numai prin hotărâre a Guvernului şi cu construirea prealabilă a altor baze sportive similare celor desfiinţate, aceste dispoziţii aplicându-se şi societăţilor comerciale care deţin active patrimoniale destinate activităţii sportive ce au aparţinut statului."

"În cazul bazei Spartac nu s-a întâmplat niciodată aşa. Dumnealor (dezvoltatorii mall-ului) au iniţiat un Plan Urbanistic Zonal. Noi ne-am opus vehement, pentru că nu există o Hotărâre de Guvern şi nu există nici un aviz din partea Ministerului Sportului că acolo s-a reuşit schimbarea de funcţiune. Mai recurgeau la un subtrefugiu dumnealor, se duceau la Ministerul Sporturilor iar cei de acolo le dădeau o hârtie, un act prin care le spuneau că baza sportivă nu e în administrarea lor.” a declarat Dan Trifu, care ne-a informat că va sesiza situaţia la Ministerul Transporturilor, în fruntea căruia se află dna Gabi Szabo în prezent, că va sesiza primăria pentru a verifica Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) în baza căruia se construieşte mall-ul - deşi pentru astfel de construcţii legea prevede obligativitatea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ), nu PUD - care se pare că a expirat, va cere suspendarea lucrărilor de construcţie a mall-ului în instanţă va depune şi plângere penală la Parchet, dacă este necesar.

Mai multe despre ilegalităţile comise la retrocedarea bazei Spartac şi ulterior, despre ce au făcut sau nu au făcut autorităţile -primării, instanţe, Ministerul Sporturilor, Parchet - despre ce fac ONG-urile de mediu, mergând de la verificări de documentaţie şi până la acţiuni în instanţă puteţi afla urmărind interviul cu vicepreşedintele Eco-Civica, Dl Dan Trifu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor