Prisaca Dornei: "Maidanul" câinilor, gunoaielor şi mafiei imobiliare din Bucureşti
Primăvara a început să îmbrace în verde şi soare parcurile Capitalei, aducând un strop de culoare în oraşul cenuşiu şi obosit. La invitaţia unui agent (voluntar) de mediu, am „profitat” de vremea frumoasă, pentru a începe un periplu prin zonele distruse de mafia imobiliară din Bucureşti.
Conduşi de dl. Victor Zahariea, pe care vârsta de 70 de ani nu îl împiedică să fie foarte activ ca agent ecologic voluntar, am vizitat un fost parc din sectorul 3, cunoscut sub numele de Parcul Câinilor, parc ce s-a tranformat, în ultimii ani de zile, într-un amestec haotic de vile şi vilişoare, restaurante, blocuri finalizate sau la stadiu de şantier, înconjurate de mormane de moloz, zdrenţe, pungi de plastic, peturi, într-un cuvânt, gunoi. Printre ele, şobolani şi câini vagabonzi. Zona, şocanta prin amestecul de fals lux şi mizerie, se întinde pe mai bine de trei hectare din suprafaţa fostului parc din perimetrul Prisaca Dornei – Aleea Neamţului din sectorul 3.
Am luat la pas zona, însoţiţi de dl Zahariea, care a asistat la naşterea şi moartea parcului din Titan. După ce toate sesizările sale către Primărie, Garda de mediu, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, Senat, Ministerul Sănătăţii, Direcţia Generală de Poliţie Locală şi Control a Municipiului Bucureşti nu au avut niciun rezultat concret, bucureşteanul nostru a apelat la presă în ideea că poate aşa autorităţile vor fi face mai mult decât să-i trimită mulţumiri şi felicitări pentru simţul său civic, continuând să închidă liniştite ochii la ilegalităţile şi focarul de infecţie din fostul parc.
Parcul Câinilor, regretat de dl Zahariea şi de vecinii din cartier, ce şi-au plimbat copiii pe aleile lui, a apărut cândva după cutremurul din 1977 şi a fost amenajat, în mare măsură, de locuitorii din cartier. Ce nu ştiu însă dintre noii locatari din zonă care şi-au cumpărat locuinţe în vilele şi blocurile construite de varii investitori , este ca şi-au cumpărat case ridicate deasupra unei bombe ecologice, şi anume două gropi de gunoi. O garsonieră în mijlocul splendidei zone pline de şobolani şi gunoi ar costa în jur de 36.000. de euro, conform bannerelor puse pe un bloc.
Fostul parc era, pe vremea comuniştilor, terenul unei fabrici de cărămidă pe care tronau două gropi mari de 40 de metri, pline cu apă. În timp, gropile au fost umplute cu moloz şi reziduuri menajere, cu alte cuvinte, gunoi. După cutremurul din 1977, s-a decis ca terenul să fie transformat în parc. Deasupra gropilor a fost aşternut un strat de un metru şi jumătate grosime de pământ, aşa cum prevedea legea, iar locuitorii din zonă, cu mic cu mare, de la pensionari la pionieri, prin “voluntariat” forţat, au luat parte la plantarea copacilor, plantarea ierbii şi transformarea fostei curţi a fabricii de cărămidă într-un parc cu alei, iluminat public, irigaţii, rezultatul final fiind o oază de verdeaţă în mijlocul cartierului Titan. O oază sub care gunoiul - nu ştie nimeni cu exactitate în ce cantitate şi de ce natură - ar putea produce oricând biogaz.
Distrugerea Parcului Câinilor
Conform domnului Dan Trifu, vicepreşedinte Eco-Civica, ONG care de ani de zile luptă pentru salvarea spaţiilor verzi din Bucureşti, drama parcului a început în jurul anului 2002, când trei persoane ce obţinuseră terenuri în zona Grozăveşti au fost împroprietărite în Parcul Prisaca Dornei. Cele trei persoane au vândut terenul imediat ce l-au primit iar în zonă a apărut o puzderie de propietari. Primele acte de punere în posesie au fost semnate de Traian Băsescu, la vremea respectivă primar.
Acţiunea de retrocedare a parcului Prisaca Dornei – şi nu doar a acestui parc – a fost una “concertată”, şi bine sprijinită legislativ. În anul 2000, Primăria Municipiului Bucureşti a aprobat Planul de Urbanism General în care, conform vicepreşedintelui Eco-Civica, parcul Prisaca Dornei, la fel ca şi jumătate din parcul IOR apărea ca zonă construibilă deşi el era spaţiu verde amenajat. În anul 2001, apare şi legea 10, legea retrocedărilor iar în 2005, an în care Bucureştiul intrase în zodia Videanu, mafia imobiliară primeşte oficial şi dreptul să înceapă să distrugă spaţiile verzi din Bucureşti.
În anul 2005, Ordonanţa 195 - legea protecţiei mediului - intra în Parlamentul ţării , într-o formă bună, care prevedea că terenurile amenjate ca spaţii verzi nu mai pot să îşi schimbe destinaţia şi iese cu un aliniat care statuează că fac excepţie de la această prevedere terenurile devenite private (în baza legii 10/2001): “Venise legea 10, apăruse mafia imobiliară care se pusese foarte bine la punct – cumpărare de drepturi litigioase, băieţii erau foarte pregătiţi şi, mai mult decât atât, îşi pregătesc şi acest aliniat în Legea de mediu şi atunci începe chiar un dezastru.” a rememorat Dan Trifu momentul ce a marcat începutul distrugerii Parcului Prisaca Dornei.
Defrişarea propriuzisă a parcului Prisaca Dornei a început în anul 2007, anul în care, la presiunea ONG-urilor, cu Eco-Civica în "linia întâi", a apărut şi celebra ordonanţă 114/2007, care corecta ordonanţa 195, interzicând construcţiile pe terenurile amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevazute ca atare in documentaţiile de urbanism. Pentru Parcul Câinilor a fost prea târziu. Cu o "sublimă" ignorare a legii, aleile au fost ocupate de barăci, drujbele au culcat la pământ în jur de 100 de copaci iar vilele au început să crească, una după alta, ridicate de varii investitori. Dl Zahariea, agentul voluntar de mediu care ne-a însoţit prin fostul parc, ne-a relatat că muncitorii ce săpau fundaţii lucrau cu măşti pe faţă, din cauza mirosului pestilenţial ce răzbătea de la gunoiul îngropat sub pământ.
Merită menţionate şi o serie de anomalii de pe strada Aleea Codrii Neamţului unde, investitorii cărora nu le-a ajuns spaţiul nu s-au sfiit să se întindă cu imobilele pe domeniul public, ocupând parte din carosabil cu construcţiile lor. Conform lui Dan Trifu, în aceste cazuri, autorităţile au dreptul să dispună demolarea de urgenţă a respectivelor clădiri.
Va invităm la o incursiune prin hăţişul legislativ de care a profitat mafia imobiliară pentru a distruge Parcul Câinilor din Sectorul 3, urmărind interviul cu dl Dan Trifu. Înregistrarea integrală a interviului acordat Epoch Times de vicepreşedintele Eco-Civica, în cadrul căreia sunt dezbătute modul în care varii autorităţi ale statului au scris legi şi regulamente strâmbe, le-au încălcat şi pe acelea sau au închis ochii la încălcarea lor, precum şi măsurile care ar trebui luate pentru ca gunoaiele să dispară şi să se repare ceea ce mai poate fi reparat - fizic sau moral - poate fi vizionată pe http://www.youtube.com/watch?v=pfT-Wd4aAYU