Bucureştenii şi şedinţele "De Îndată" ale Primăriei

Marţi, 29 aprilie, Consiliul General al Municipiului Bucureşti s-a întrunit în prima sa şedinţă publică, după vacanţa de Paşti, pentru a decide asupra unei serii de probleme importante pentru Capitală, precum reabilitările stradale, finalizarea staţiei de epurare Glina, exproprieri în vederea lărgirii unor şosele sau a construirii altora noi, piste de zece milioane de euro pentru biciclişti, statul ariei protejate Văcăreşti etc.
Consiliul General al Primăriei Municipiului Bucureşti (Epoch Times România)
Loredana Diacu
30.04.2014

Marţi, 29 aprilie, Consiliul General al Municipiului Bucureşti s-a întrunit în prima sa şedinţă publică, după vacanţa de Paşti, pentru a decide asupra unei serii de probleme importante pentru Capitală, precum reabilitările stradale, finalizarea staţiei de epurare Glina, exproprieri în vederea lărgirii unor şosele sau a construirii altora noi, piste de zece milioane de euro pentru biciclişti, statutul ariei protejate Văcăreşti etc.

Plus alte probleme "şi mai importante" precum epurarea PNL-ului din structurile de conducere sub jurisdicţia primăriei - respectiv RADET, RATB -, numiri noi în Comisia de Urbanism, plata unor arierate pentru Marian Vanghelie, primarul sectorului 5 etc., probleme care nu se regăseau nici pe site-ul primăriei şi nici pe ordinea de zi pusă la dispoziţia jurnaliştilor prezenţi şi a publicului (tele)spectator.

Şedinţa publică şi publicul (tele)spectator

Şedinţa publică nu a fost deloc publică de fapt. Cu excepţia presei, cetăţenii, cu alte cuvinte cei ce aveau ofuri legate de exproprieri, planuri de urbanism întocmite sau aprobate abuziv, ilegalităţi etc. nu au avut acces în sală. De luni de zile, sala de şedinţă a primăriei - instituţie ce funcţionează într-o clădire închiriată pentru care se plătesc milioane de euro anual - este deja neîncăpătoare pentru consilieri, autorităţi şi presă ca mai fie loc şi pentru reclamanţi, fie ei ONG-uri sau simpli cetăţeni, plătitori de taxe la buget.

Aşadar cetăţenii şi ONG-urile (de mediu, pentru protejarea monumentelor, etc.) sunt ţinuţi într-o sală separată, la un alt etaj, în alt corp de clădire şi urmăresc dezbaterile consilierilor printr-un sistem intercom. Se pot adresa Consiliului prin microfon (când şi dacă li se dă voie) sau în persoană, de asemenea, dacă li se dă voie, însoţiţi de personalul de pază aferent PMB. În cazul şedinţei de marţi, celor veniţi să reclame ilegalităţi li s-a permis să vorbească la finele dezbaterilor, cu alte cuvinte după ce toate proiectele despre care aceştia veniseră să vorbească s-ar fi dezbătut şi votat, ceea ce goleşte de finalitate demersul lor.

Şedinţa care de fapt nu s-a ţinut

Şedinţa a început cu o întârziere de aproximativ o oră şi ceva. După îndelungi ciondăneli electorale de-a lungul cărora partidele s-au bălăcărit reciproc, după ce PNL-ul a cerut schimbarea viceprimarului Marcel Nicolaescu, trecut cu arme şi bagaje la PSD iar PDL a cerut schimbarea viceprimarului Dan Darabont, propuneri primite cu oareşce frustrare de primarul Oprescu şi de PSD, totul s-a transformat într-un haos care l-ar fi făcut până şi pe Caragiale invidios.

Demiterea celor doi viceprimari nu a întrunit voturile necesare. Voturile s-au dovedit greu de numărat, consilierii s-au gratulat reciproc cu expresii gen "dragi colegi, lăsaţi vrăjeală" sau "ho, mă că vin (garantăm că s-a vorbit cu mă, nu cu fă n.r.) ", pentru că în final, după ce au aprobat primele două puncte de pe ordinea de zi, respectiv alegerea preşedintelui de şedinţe CGMB pentru următoarele trei luni, în persoana lui Richard Ghiţă de la PP-DD şi introducerea în bugetul primăriei a 10 milioane de euro pentru piste de biciclişti, consilierii să nu reuşească să se pună de acord asupra restului de 35 de puncte aflate pe ordinea de zi.

În consecinţă, şedinţa ordinară a fost închisă, consilierii au semnat procesul verbal, primarul Oprescu a dispărut la o ţigară, pentru ca aproximativ 20 de minute mai târziu, să înceapă, neanunţată o nouă şedinţă sub regimul "De Îndată". Alegerea lui Richard Ghiţă a fost considerată ca prima şedinţă "De Îndată" a zilei.

Transparenţă şi respect

Cea de a doua şedinţă "De Îndată" a avut pe ordinea de zi, în plus faţă de aceleaşi 35 de puncte asupra cărora consilierii nu se puseseră de acord, alte cel puţin 15 puncte noi.

"Am avut o ordine de zi cu 35 de puncte, acum veniţi cu altă ordine de 60 de puncte. Să înţelegem că noua majoritate nu doreşte să vadă punctele de pe noua ordine de zi. (...) Nu ne daţi proiectele (supuse la vot etc.), daţi-ne ordinea de zi!a remarcat nefirescul situaţiei liderul grupului de consilieri PNL, Cornel Pieptea.

Situaţia s-a dovedit a nu fi întru totul nefirească, căci printre punctele de pe ordinea de zi a şedinţei "De Îndată" figura şi epurarea cadrelor PNL din Consiliile de administraţie RADET şi RATB. Epurarea a fost votată fără să se ţină seama că membrii consiliilor de administraţie au prevăzute în contractele cu regiile autonome clauze prin care pot cere zeci de mii de euro despăgubiri pentru cazul în care sunt revocaţi abuziv şi nu în baza unor analize a competenţelor manageriale, conform indicatorilor din contractele lor. Desigur, banii respectivi, dacă se ajunge într-o astfel de situaţie, nu vor intra în sarcina PSD-PC-PCC, partidele care au votat schimbările din RATB şi RADET ci vor fi suportate de la buget, cel la care contribuie cetăţenii care priveau şedinţa prin sistemul intercom.

"Am avut o ordine de zi cu 35 de puncte, acum veniţi cu altă ordine de 60 de puncte. Să înţelegem că noua majoritate nu doreşte să vadă punctele de pe noua ordine de zi. (...) Nu ne daţi proiectele (supuse la vot etc.), daţi-ne ordinea de zi!" a remarcat nefirescul situaţiei liderul grupului de consilieri PNL, Cornel Pieptea.

Pe aceeaşi ordine de zi suplimentară, la care nu doar PNL-ul nu a avut acces ci nici publicul şi în posesia căreia presa a intrat după îndelungi insistenţe şi după intervenţia unui consilier PDL, s-a mai aflat, într-un spirit "al deplinei transparenţe" şi următorul punct: "proiect de hotărâre privind modificarea anexei nr. 2 la Hotărârea CGMB nr. 77/2012 privind constituirea comisiilor de specialitate ale CGMB cu modificările şi completările ulterioare."

Pentru cei ce nu înţeleg nimic din paragraful respectiv, traducerea suna la modul următor: au fost epuraţi trei membri din Comisia de Urbanism şi Amenajare Teritorială, una din comisiile cu miza cea mai mare în PMB şi au fost numiţi alţi doi, desigur pe criterii de competenţă probabil mult prea tehnice pentru a fi enunţate publicului spectator şi telespectator. Conform unor surse, primarul sectorului 5, respectiv Marian Vanghelie, care s-a întreţinut ore în şir cu varii consilieri pe holurile PMB, ar fi avut şi el de numit pe cineva în respectiva comisie de urbanism.

De asemenea, printre noile puncte de pe ordinea de zi s-a regăsit şi transparentul "proiect privind modificară HCGMB NR 1/2014 referitoare la echilibrarea bugetelor locale pentru achitarea arieratelor", ceea ce înseamnă, conform unor surse, că antemenţionatul primar a primit nişte bani din fondurile alocate sectorului 1, ca să-şi mai plătească din datorii.

Într-un desăvârşit respect pentru bucureşteni, la ultimul punct al ordinii de zi, figurau luările de cuvânt ale celor veniţi la Primărie să discute despre problemele lor, discuţii care nu s-au mai ţinut.

Pauzele lungi şi dese, cheia marilor succese

În rest, rezumând, merită menţionat că şedinţa, ce trebuia să înceapă la orele 13, conform site-ului PMB, a început în jurul orei 14.30, pentru a fi transformată în trei şedinţe "De îndată", ce au luat sfârşit după ora 22, cu votarea, pentru a doua oară, a proiectului pentru construirea de piste de biciclişti în valoarea de 10 milioane de euro, în centrul Capitalei. Proiect despre care consilierul PSD Ion Stan, şef al Comisiei de Transporturi şi Infrastructură Urbană a declarat că este imposibil de implementat:

"Singura variantă (pentru piste) este să identificăm terenuri pe marginea lacurilor Plumbuita, Băneasa şi să mergem pe o distanţă de 20 de kilometri până pe marginea lacului Dobroieşti. Dacă vrem să facem piste pentru biciclişti le putem face în cunoştinţă de cauză. Restul, ne minţim singuri, stimaţi colegi, nu putem face piste de biciclişti (în centru), că nu avem unde!a mai afirmat dl Stan.

Şedinţele au fost presărate cu pauze lungi şi dese, de ţigară, conform consilierilor, de negocieri pe holuri inclusiv cu Vanghelie, conform altora.

Finalmente, după o zi în care consilierii s-au bălăcărit electoral, au numărat voturi care, însumate păreau a fi, la votarea unor amendamente mai sensibile, mai multe decât numărul consilierilor prezenţi, toţi au plecat spre casele lor.

Un consilier cu metroul, un altul cu scuterul, şi alţii cu maşinile strălucitoare ce făceau trotuarul din faţa primăriei să semene cu un showroom auto de lux.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor