Primăria Capitalei se autodepăşeste: Noi piste pentru biclişti în centrul Bucureştiului

Loredana Diacu
06.05.2014

alte articole

Forumul Anual al Strategiei pentru Regiunea Dunării. Palatul Parlamentului 28-29 octombrie 2013. În imagine, Sorin Oprescu (Epoch Times România)
Loredana Diacu
06.05.2014

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, marţi, că lucrările pentru realizarea unui sistem de transport cu bicicleta în zona centrală a Capitalei vor fi demarate la începutul lunii iulie, când Bucureştiul este puţin mai liber, lumea fiind plecată în concediu, informează puterea.ro

"Proiectul nou va fi demarat la începutul lunii iulie, atunci când Bucureştiul este puţin mai liber pentru că lumea pleacă în concediu şi atunci vom putea începe aceste lucrări", a declarat Oprescu, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută împreună cu ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodi.

Pană atunci, reprezentanţii primăriei vor dezbate, împreună cu ONG-urile ce apără interesele bicicliştilor, cu asociaţiilor reprezentative precum şi cu mediul universitar, amplasarea, dimensiunea şi semnalizarea pistelor de biciclete cuprinse în proiectul de sistem de transport cu bicicleta în centrul oraşului, proiect finanţat cu bani de la Guvern.

Insistând asupra importanţei reducerii emisiilor de noxe şi a încurajării folosirii bicicletelor, Primarul Oprescu a salutat iniţiativa guvernului de a aloca 44,6 milioane de lei către Bucureşti prin Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice pentru finanţarea proiectului 'Implementarea unui sistem de transport cu bicicleta în zona centrală a Municipiului Bucureşti'" şi a reamintit că proiectul realizării celor aproape 100 de kilometri de piste pentru biciclişti a fost aprobat în urmă cu o săptămână şi de Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

"Astfel, proiectul care urmează să se execute este constituit dintr-o reţea majoră de piste de biciclete care va fi realizată pe străzi şi bulevarde desfăşurate pe axele nord-sud şi est-vest ale Municipiului Bucureşti şi în interiorul inelului principal de circulaţie. Această reţea este constituită dintr-un număr de 61 de artere de circulaţie a căror lungime însumată totalizează aproape 100 de km", a adăugat Oprescu.

Votarea proiectului de către Consiliul General al PMB

Proiectul de realizare a unor piste pentru biciclete în centrul Capitalei a fost votat la ultima şedinţă a Consiliului General al Primăriei Capitalei, de două ori, în aceeaşi zi. La prima votare proiectul nu a trecut, liberalii reclamând că tot ce li s-a pus la dispoziţie a fost o foaie de hârtie conţinând doar câteva date financiare, nu şi proiectul efectiv, în timp ce consilierul PSD Ioan Stan, şef al Comisiei de Transporturi şi Infrastructură Urbană a explicat că realizarea unor piste pentru biciclişti în centrul Capitalei este irealizabil, traficul şi dimensiunea trotuarelor şi carosabilului nepremiţând implementarea unui astfel de proiect:

"Piste de biciclişti? Nu o să facem niciodată în zona centrală, ne minţim singuri!" a declarat Ion Stan, explicând că singura variantă posibilă de construire a unor piste pentru biciclişti care să poată fi şi folosite este ca acestea să se facă pe marginea lacurilor şi prin parcurile din Bucureşti.

"Singura variantă este să identificăm terenuri pe marginea lacurilor Plumbuita, Băneasa şi să mergem pe o distanţă de 20 de kilometri până pe marginea lacului Dobroieşti. Dacă vrem să facem piste pentru biciclişti le putem face în cunoştinţă de cauză. Restul, ne minţim singuri, stimaţi colegi, nu putem face piste de biciclişti (în centru), că nu avem unde!", a afirmat dl Stan.

"Infrastructura va fi aceeaşi în Bucureşti, trotuarele vor fi aceleaşi, pentru pietoni, nu şi pentru biciclişti. Orice comisie de la circulaţie, cod rutier, nu o să aibă de unde să vă dea (spaţiu pentru piste în centru n.r.), trotuarele şi străzile sunt aceleaşi, cu şoferi indisciplinaţi care parchează pe trotuare" a explicat dl Stan imposibilitatea proiectului pentru care PMB a luat în jur de 10 milioane de euro de la Guvern.

În consecinţă, consilierii s-au abţinut de la vot, proiectul fiind respins. La orele zece seara, pentru ca banii luaţi de la guvern pentru construirea acestor piste să nu se piardă, consilierii PMB au mai supus proiectul încă o dată la vot şi l-au aprobat.

Reamintim că în Bucureşti au mai fost amenajaţi, în perioada 2008 - 2010, alţi 122 km de piste pentru biciclete, pentru care Administraţia Străzilor a plătit 11 milioane de euro. În 2012, Poliţia Rutieră a închis aproximativ 80% dintre aceste piste deoarece erau nefuncţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor