Marina finlandeză foloseşte bombe subacvatice împotriva unui presupus submarin lângă Helsinki

Marina finlandeză a anunţat marţi că a lansat bombe subacvatice, ca semnal de avertisment, împotriva unui presupus submarin, fiind cel mai recent dintr-o serie de cazuri în care presupuse submarine ruseşti s-au aventurat foarte aproape de naţiunile nordice şi baltice.
Ambarcaţiuni ale pazei de coastă finlandeze lângă Helsinki, 28 aprilie 2015. (Captură Foto)
Epoch Times România
29.04.2015

Marina finlandeză a anunţat marţi că a lansat bombe subacvatice, ca semnal de avertisment, împotriva unui presupus submarin, fiind cel mai recent dintr-o serie de cazuri în care presupuse submarine ruseşti s-au aventurat foarte aproape de naţiunile nordice şi baltice.

Oficialii marinei finlandeze au declarat că obiectul subacvatic neidentificat a fost observat în apropiere de Helsinki luni şi marţi dimineaţă, a raportat Reuters. Ministrul finlandez al Apărării Carl Haglund a declarat că este posibil ca obiectul respectiv să fi fost un submarin şi că acesta a părăsit probabil zona.

“Suspectăm cu tărie că a avut loc o activitate subacvatică care nu trebuia să aibă loc aici. Bineînţeles, întotdeauna este grav dacă apele noastre teritoriale sunt încălcate”, a declarat Haglund pentru presa locală, susţine International Business Times.

În octombrie 2014, Suedia a observat două nave subacvatice necunoscute în apropierea apelor sale teritoriale, declanşându-se cea mai mare mobilizare militară a ţării de la Războiul Rece încoace. Stockholm a declarat că a interceptat un semnal S.O.S. rusesc, dar Moscova a respins acuzaţiile că ar fi fost în spatele incursiunilor. Ca răspuns la acest incident, armata suedeză a făcut apel la o creştere cu 700 milioane de dolari a bugetului său pentru a putea îmbunătăţi capacităţile submarinelor sale pentru operaţiune de monitorizare şi urmărire.

Letonia a raportat cel puţin 3 cazuri în care a observat nave militare ruseşti lângă coastele sale începând cu noiembrie 2014. Şi, la începutul acestui an, Forţa Regală Aeriană a Marii Britanii a trimis două avioane de luptă pentru a intercepta două bombardiere ruseşti zărite lângă Cornwall. Într-un alt incident, un avion comercial care zbura deasupra spaţiului aerian irlandez a fost forţat să devieze de la cursul său pentru a evita două bombardiere ruseşti.

La începutul acestei luni, ministrul finlandez al Apărării a publicat o declaraţie, alături de alţi oficiali regionali, în care a anunţat lansarea unei acţiuni de cooperare cu naţiunile baltice împotriva unei potenţiale agresiuni ruse, susţine International Business Times.

“Liderii ruşi au arătat că sunt pregătiţi pentru utilizarea practică şi eficientă a mijloacelor militare în vederea atingerii obiectivelor lor politice, chiar dacă acest lucru implică încălcarea principiilor legii internaţionale”, au scris oficialii în ziarul norvegian Aftenposten. “Armata rusă ne provoacă de-a lungul graniţelor noastre şi au avut loc câteva cazuri de încălcare a graniţelor în zona Baltică.”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor