Suedia are două dovezi noi despre ”activităţile subacvatice străine” din apele sale

Submarin cu propulsie nucleară, clasa Borei.
Submarin cu propulsie nucleară, clasa Borei. (captură.)

Armata Suediei investighează două noi dovezi privind ”activităţile subacvatice străine” în apele din vecinătatea Capitalei, a declarat, marţi, un oficial senior al marinei suedeze, relatează Moscow Times.

Forţele suedeze au început vineri căutările în apele din vecinătatea Stockholm-ului, după ce armata a citat trei rapoarte credibile privind o posibilă activitate a submarinelor străine sau a vehiculelor subacvatice.

”Astăzi, pot de asemenea să raportez că au existat două observaţii noi din partea publicului, care sunt destul de interesante încât să le investigăm mai departe”, a declarat amiralul suedez Anders Grenstad.

Acesta nu a oferit detalii suplimentare despre noile apariţii observate, adăugând că acestea sunt încă evaluate şi nu pot fi considerate încă la fel de credibile ca primele trei dovezi.

Grenstad a declarat că operaţiunea este menită să colecteze informaţii şi o să mai dureze o perioadă de timp, aceasta nereprezentând o acţiune militară.

”Vreau să subliniez din nou că nu este o operaţiune de vânătoarea a unei nave subacvatice care să aibă ca scop doborârea unui oponent prin forţa militară”, a adăugat oficialul suedez.

Anders Grenstad a subliniat că Suedia nu are informaţii privitoare la ţara care ar putea fi în spatele intruziunii suspectate din apele suedeze. Dar în timpul anilor 1980 şi 1990, forţele navele suedeze erau hărţuite frecvent d submarinele sovietice care intrau în apele teritoriale ale ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe