Avion de supraveghere rus a intrat în spaţiul Estoniei. Kremlinul neagă

Avionul de supraveghere Il-20M.
Avionul de supraveghere Il-20M. (captură.)

Ministrul rus al Apărării a negat afirmaţiile armatei estoniene potrivit cărora avionul de recunoaştere rus Il-20 ar fi pătruns prin spaţiul aerian estonian, a comunicat miercuri Ministerul Afacerilor Media şi Departamentul de Informaţii.

”Aparatul de zbor nu a pătruns prin spaţiul aerian estonian. Pe 21 octombrie, 2014, avionul militar rus a efectuat un zbor de antrenament din baza militară Khrabrovo către Kaliningrad trecând deasupra apelor internaţionale din Marea Baltică”, se precizează în comunicat, adăugând că zborul a fost efectuat în concordanţă cu reglementările internaţionale.

Înainte de emiterea comunicatului rus, miercuri, Şeful Statului Major al Armatei estoniene a declarat că un aparat de zbor Il-20 aparţinând Rusiei a intrat marţi în spaţiul aerian al Estoniei, prin apropierea insulelor Saaremaa şi Hiumaa, a avansat o distanţă de aproape 500 de metri şi rămânând în spaţiul Estoniei aproximativ un minut.

Presupusa încălcare a spaţiului aerian estonian a fost înregistrată din baza Amari. Potrivit armatei estoniene, aparatul a evitat contactul cu serviciile de radio şi de navigaţie aeriană locale.

Ministrul estonian de Externe a declarat că a trimis o scrisoare de protest către ambasadorul Rusiei din Tallin, Iuri Merzliakov.

Totuşi, rapoartele NATO arată că activitatea militară rusă din zonă Mării Baltice a crescut substanţial în ultima perioadă.

În această săptămână, NATO a interceptat de două ori avioanele ruse care zburau deasupra Mării Baltice, în timp Suedia a început investigaţiile după ce un presupus submarin rusesc observat de mai multe ori în apele din apropierea capitalei Stockholm.

Ultimele două incidente similare din regiune au avut loc pe 11 septembrie şi 7 octombrie, dar în nici unul dintre acele incidente avioanele ruse nu au constituit o ameninţare reală la adresa forţelor NATO, au apreciat oficialii alianţei.