Germania asigură Estonia de susţinerea NATO

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen (Captură Foto)

Anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia a îngrijorat fostele state sovietice din zona Baltică. Ca o dovadă de solidaritate, ministrul german al apărării Ursula von der Leyen efectuează vizite marţi şi miercuri în statele Baltice pentru a le asigura că beneficiază de suportul NATO.

În capitala estoniană Tallinn, von der Leyen a promis, marţi, suportul permanent al guvernului său, în condiţiile în care regiunea s-ar putea confrunta cu o posibilă agresiune militară din partea Rusiei, susţine Deutsche Welle.

“Temerile voastre sunt de asemenea şi ale noastre”, a declarat von der Leyen reporterilor şi omologului său estonian, Sven Mikser.

Toate cele trei ţări Baltice – Estonia, Letonia şi Lituania – se află în NATO. Totuşi, ţinând cont de decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de a anexa în 2014 peninsula Crimeea la scurt timp după dizolvarea guvernului ucrainean condus de fostul preşedinte Viktor Ianukovici, guvernele ţărilor Baltice se tem să nu ajungă într-o situaţie similară.

UE a impus mai multe serii de sancţiuni împotriva Rusiei în încercarea de a o forţa să suspende complet cooperarea cu rebelii separatişti din vestul Ucrainei. Totuşi, în ciuda unui acord de încetare a focului semnat în luna februarie la Minsk, o pace durabilă în estul ucrainean zguduit de război rămâne în continuare nesigură, mai ales conform ultimelor rapoarte privind o intensificare uşoară a luptelor după câteva săptămâni de calm relativ.

Ministrul estonian al Apărării Mikser a cerut alianţei militare vestice să îşi îmbunătăţească resursele, iar premierul ţării, Taavi Roivas, a cerut o prezenţă militară mai mare în Estonia.

Germania, alături de aliaţii săi Marea Britanie şi SUA, patrulează spaţiul aerian Baltic datorită temerilor unei agresiuni ruse, conform Deutsche Welle.

În plus, pentru a linişti temerile balticilor, von der Leyen a cerut Tallinnului să nu subestimeze capacităţile de răspuns ale NATO, adăugând că până în 2016 un total de 5.000 de soldaţi germani vor participa la exerciţiile militare ale NATO în estul Europei.

După vizitele din Estonia şi Letonia, şefa apărării germane va ajunge miercuri în Lituania, unde va avea întâlniri similare cu oficialii din această ţară.

Alianţa militară vestică a anunţat în luna februarie planuri pentru înfiinţarea a şase centre regionale de comandă şi control în statele est-europene, şi anume în România, Bulgaria, Polonia, Estonia, Letonia şi Lituania, astfel încât forţa sa de răspuns rapid să poată fi mobilizată într-un interval de timp cât mai redus.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe