Suedia vânează un submarin rusesc în apele sale


O ambarcaţiune militară suedeză patrulează în arhipelagul Stockholm.
O ambarcaţiune militară suedeză patrulează în arhipelagul Stockholm. (Captură Foto)

Armata suedeză a publicat duminică fotografia uşor neclară a unei nave misterioase în arhipelagul Stockholm, într-un moment în care se afla în căutarea unui submarin străin.

Armata susţine că ambarcaţiunea vânată a fost văzută în 3 cazuri – toate fiind rapoarte credibile. Poza prezentată de armată a fost făcută de un martor care a declarat că nava, după ce a stat un timp la suprafaţă, a intrat sub apă.

Operaţiunea aduce aminte de zilele Războiului Rece, când forţele armate suedeze vânau în mod constant submarine sovietice în apele Suediei.

Armata suedeză a declarat că a lansat în arhipelagul Stockholm o operaţiune ce implică câteva sute de oameni după ce a primit mai multe informaţii “dintr-o sursă credibilă”.

Oficialii au refuzat să ofere informaţii suplimentare, spunând doar că investighează o posibilă “activitate submarină străină” în arhipelag şi în apele de coastă învecinate.

Ziarul Svenska Dagbladet a raportat că Suedia a interceptat un mesaj de urgenţă în limba rusă care sugera că un minisubmarin rusesc are probleme în apele suedeze şi ar putea fi avariat.

Dar Ministerul rus al Apărării a declarat că submarinele şi navele ruseşti “îşi îndeplinesc sarcinile în oceanele lumii”, conform unui plan, au raportat agenţiile ruse de ştiri.

“Nu au avut loc urgenţe sau accidente în cazul navelor militare ruseşti”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului, care a cerut să rămână anonim.

Anders Nordin, din cadrul Administraţiei Maritime Suedeze, a declarat că petrolierul rusesc NS Concord, aflat sub steag liberian, a fost raportat ca navigând în apropierea apelor suedeze timp de mai multe zile, iar duminică dimineaţa s-a îndreptat spre nord-est, către Rusia.

Dar dintr-o dată s-a întors şi s-a îndreptat din nou în direcţia Suediei, conform Marine Traffic, un site care monitorizează navele din Marea Baltică.

Mass-media a raportat că s-ar putea să existe o legătură între ruta de deplasare a petrolierului şi operaţiunile de căutare a submarinului.

Luna trecută, Ministerul suedez de Externe l-a convocat pe ambasadorul rus pentru a protesta împotriva unei încălcări a spaţiului aerian suedez de către două avioane de luptă ruseşti.