Suedia interceptează avioane ruseşti deasupra Mării Baltice

Avioanele de luptă suedeze Gripens au interceptat 4 avioane militare ruseşti în 24 martie 2015.
Avioanele de luptă suedeze Gripens au interceptat 4 avioane militare ruseşti în 24 martie 2015. (Captură Foto)

Patru avioane militare ruseşti care au zburat în spaţiul internaţional deasupra Mării Baltice au fost interceptate marţi de avioanele de lupte suedeze Gripen. Suedia, care nu este membră a NATO, a declarat că a depistat şi monitorizat un grup format din două bombardiere ruseşti Tu-95 şi două avioane de luptă, toate cele patru zburând cu transponderele închise.

“Nivelul ameninţării pentru Suedia nu a crescut, dar forţele armate suedeze vor monitoriza, ca de obicei ... activitatea intensificată din cartierul nostru”, conform unei declaraţii din partea armatei ţării, citate de Internaţional Business Times.

Relaţiile dintre Occident şi Moscova s-au deteriorat foarte mult după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 şi s-a implicat în conflictul separatist din estul Ucrainei. În ultimul an, Rusia a desfăşurat sute de zboruri în spaţiul aerian internaţional al Europei, forţând avioanele de luptă europene şi ale NATO să reacţioneze.

Săptămâna trecută, avioanele de luptă spaniole şi italiene au interceptat mai multe avioane militare ruseşti ce zburau în spaţiul aerian internaţional în apropiere de Letonia. Armata letonă a raportat, de asemenea, că submarine şi nave ruseşti au pătruns în zona sa economică exclusivă, la doar 62 km de coasta sa. Aparent, Rusia desfăşura exerciţii maritime în regiune.

Cea mai mare problemă pentru majoritatea ţărilor nu stă în avioanele ruseşti în sine, ci în faptul că acestea deseori zboară cu transponderele închise, pentru a nu fid etectate de turnurile de control pentru traficul aerian, ridicând astfel riscul unor coliziuni aeriene.

Suedia şi Danemarca i-au convocat pe ambasadorii ruşi în decembrie 2014 pentru a se plânge în legătură cu un astfel de incident, în cadrul căruia un avion de luptă rusesc a zburat pe ruta unui zbor comercial dintre Copenhaga şi Suedia. Totuşi, Rusia a negat că manevra avionului său a reprezentat un pericol pentru zborurile comerciale.

Intercepţiile au avut loc în aceeaşi zi în care forţele aeriene americane, suedeze şi finlandeze au început o serie de operaţiuni în regiunea Baltică.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.