Guvernul chinez nu se dezminte. "Tun" cibernetic pentru opozanţi
alte articole
Determinarea Chinei de a cenzura cu orice preţ accesul populaţiei la informaţie pe internet este demonstrată cu prisosinţă de faptul că regimul comunist de la Beijing a implementat cel mai mare sistem de filtrare informatică din lume, cunoscut, de altfel, sub numele de Marele Firewall.
Chinezilor care încearcă să acceseze Facebook sau care caută termeni consideraţi o "ameninţare" de către Partidul Comunist, precum Tiananmen sau Falun Gong, obţin de obicei dovezi certe ale cenzurii - fie căutarea nu le întoarce nici un rezultat, fie primesc mesajul că nu le este permis să facă acest lucru.
Marele Firewall reflectă teama conducătorilor Chinei că diseminarea informaţiilor le-ar putea submina puterea, scrie businessinsider.com. Această teamă a regimului comunist a dus la izolarea a sute de milioane de chinezi de restul lumii.
Cu toate acesta, Marele Firewall (la a cărui realizare au contribuit din plin şi firme de IT occidentale, precum CISCO şi Nortel) nu este imbatabil. Primii care au reuşit să îl spargă au fost aderenţii Falun Gong din SUA, care au creat aplicaţia Freegate, astfel încât colegii lor chinezi, supuşi unei persecuţii atroce de către regimul comunist, să poată accesa site-urile blocate de guvern.
Recent, un grup non profit din afara Chinei, greatfire.org., a încercat să facă publice metode prin care chinezii să poată scăpa de cenzură şi pentru a face accesibile unele site-uri străine.
Pe 17 martie însă, serverele folosite de greatfire.org, găzduite în SUA (cloud hosted), au fost "inundate" de un volum de trafic imens. Această "cascadă" de trafic este, practic, o tehnică rudimentară dar efectivă, cunoscută sub denumirea de atac cibernetic de tip DDoS (Distributed Denial of Service, blocarea serviciului prin cereri masive, distribuite, venind de obicei de la calculatoare infectate în prealabil cu un botnet). Scopul unui astfel de atac este de a supraîncărca serverul, astfel încât acesta să cadă. Serverele Greatfire.org au fost ţintite de 2,6 milioane de cereri de date pe oră, de 2500 de ori mai mult decât normal.
Atacul a venit, după cum era de aşteptat, din China. Cercetătorii de la Citizen Lab of the Munk School of Global Affairs de la Universitatea din Toronto au emis un raport tulburător care indică faptul că Beijingul a activat o armă cibernetică ofensivă împotriva Greatfire.org.
Cercetătorii au denumit arma cibernetică folosită de Beijing pentru a lovi, peste graniţe, într-un site care nu era pe placul regimului comunist, "marele tun." La un atac asemănător (însă folosit tehnologii diferite) se pare că ar fi recurs anul trecut şi Coreea de Nord, împotriva Sony Pictures Entertainment, ca represalii pentru difuzarea unui film despre dictatorul de la Phenian.
Regimul comunist chinez a încercat şi încearcă de multă vreme să pună căluş mediului academic şi site-urilor de ştiri din străinătate, mai arată sursa citată. Totodată, liderii de la Beijing au spionat agresiv site-uri guvernamentale din SUA şi nu s-au dat în lături nici de la cyberspionaj economic. Apariţia Marelui Tun, după toate probabilităţile o "creaţie" guvernamentală care poate lansa atacuri distructive asupra oricărei pagini de Internet (inclusiv din afara Chinei) care displace autorităţilor de la Beijing, este însă ceva nou şi tulburător.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.