Marea Neagră, locul noii confruntări: Rusia lansează cel mai puternic submarin al său

După ce unele rapoarte au susţinut că Moscova se pregăteşte să testeze o rachetă supersonică care va fi aproape imposibil de interceptat, acum Kremlinul a anunţat lansarea unui nou submarin, considerat a fi cel mai puternic pe care l-au construit vreodată ruşii.
Dmitri Medvedev, la lansarea unui submarin rusesc de ultimă generaţie (Vladimir Rodionov/AFP via Getty Images)
Andrei Popescu
08.04.2017

Rusia a lansat cel mai puternic submarin al său de până acum, despre care s-a declarat că este capabil să lanseze focoase nucleare împotriva unor ţinte terestre aflate la distanţe de până la 2.414 km.

Submarinul nuclear Kazan de generaţia a patra, din clasa Project 885M Yasen, s-a aflat în curs de construcţie începând din 2009 până la lansarea sa în 31 martie 2017 în Severodvinsk, nordul Rusiei.

S-a afirmat că submarinul marchează o revenire la perioada sovietică şi va fi capabil să lovească coasta de est a Statelor Unite din mijlocul Atlanticului.

Submarinul a fost lansat la şantierul naval Sevmaş, conform agenţiei oficiale ruse de ştiri TASS.

Printre demnitarii prezenţi la eveniment s-au aflat vicepremierul rus Dmitri Rogozin şi comandantul Marinei ruse, Vladimir Koroliov, care a declarat: „Lansarea unui submarin avansat cu mai multe roluri, ce aparţine proiectului îmbunătăţit Yasen-M, este un eveniment special pentru întreaga ţară, pentru forţele sale armate şi pentru Marina sa. Lucrăm împreună asupra unui plan aprobat de guvern”.

„Suntem în procesul creării unui grup de submarine capabile să facă faţă misiunilor din toată lumea şi să asigure menţinerea securităţii Rusiei.”

Submarinul Kazan de nouă generaţie a fost construit pe şantierul Sevmaş şi va fi predat Flotei Nordice a Rusiei în 2018.

Până în 2023 vor exista şapte astfel de submarine puternice în serviciul activ.

Rusia are o Flotă în Marea Neagră de cel puţin zece nave, care este condusă de un crucişător cu rachete ghidate din clasa Slava în apele est-mediteraneene, ceea ce oferă logistică şi posibilităţi de apărare antiaeriană a regiunilor siriene Latakia şi Tartus.

Flota include un submarin diesel electric cunoscut sub numele de Rostov-pe-Don, care a lansat în noiembrie 2016 rachete de croazieră Kalibr asupra unor ţinte în apropiere de oraşul sirian Raqqa, capitala de facto a grupului jihadist Statul Islamic.

Dat în funcţiune la sfârşitul lunii decembrie a anului 2014, submarinul Rostov-pe-Don aparinţe clasei Project 636 Varshavyanka şi este considerat a fi unul dintre cele mai silenţioase submarine din lume.

Submarinul cu tehnologie stealth este atât de avansat încât este poreclit “Gaura Neagră” deoarece este foarte greu de detectat. Este cel de-al doilea submarin din cele şase plănuite pentru Flota Mării Negre până la sfârşitul anului trecut.

Submarinul Rostov este susţinut de nave de luptă din clasa Buyan-M, dintre care patru au lansat 26 de rachete de croazieră asupra unor ţinte ce aparţineau, aparent, Statului Islamic şi care sunt localizate la o distanţă de peste 1.500 km.

Fiecare navă din clasa Buyan-M transportă opt rachete de croazieră 3M-54K – cunoscute sub denumirea de Sizzlers. O astfel de rachetă are o lungime de peste 8 metri şi poate transporta un focos de 450 kg.

Sistemul de rachete este proiectat pentru a distruge submarine, alte nave de suprafaţă şi ţinte care se deplasează încet şi ale căror coordonate sunt cunoscute în avans.

Submarinele ruseşti şi-au intensificat patrulele de luptă la un nivel văzut ultima dată în timpul Războiului Rece, a declarat recent şeful Marinei ruseşti.

Amiralul Vladimir Koroliov a declarat că echipele de pe submarinele ruseşti au petrecut peste 3.000 de zile în misiuni de patrulare în 2016.

Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin a declarat că relaţia dintre SUA şi Rusia ar putea fi mai potrivnică în prezent decât a fost în timpul deceniilor de Război Rece.

Întrebat de gazda emisiunii Good Morning America de la ABC, George Stephanopoulos, dacă SUA şi Rusia se află într-un nou Război Rece, Dmitri Peskov a precizat că situaţia curentă ar putea fi mai dificilă, plasând vina pe SUA.

„Un nou Război rece? Ei bine, poate e ceva mai rău”, a declarat Peskov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor