UE are planuri alternative în cazul în care Ungaria va bloca aderarea Ucrainei, afirmă Kallas

Kaja Kallas (Nicolas Tucat/AFP via Getty Images)
Redacţia
10.05.2025

UE ar dori să obţină sprijinul unanim în privinţa includerii Ucrainei, dar are planuri alternative în cazul în care Ungaria va bloca aderarea Ucrainei la bloc, a declarat şefa politicii externe a UE, Kaja Kallas, pe 9 mai.

„Avem un plan B şi un plan C. Dar ne concentrăm pe planul A, care constă în obţinerea sprijinului tuturor”, a declarat Kallas reporterilor în timpul unei vizite la Lviv.

Premierul ungar Viktor Orban a criticat în mod deschis preşedintele Volodimir Zelenski şi l-a lăudat pe preşedintele rus Vladimir Putin. Pe 22 aprilie, Orban a publicat fotografii în care se vede că a votat „împotrivă” la un referendum naţional împotriva aderării Ucrainei la UE.

„Ucraina are propriile teme de făcut, iar UE trebuie să-şi facă şi ea temele... colaborăm cu guvernul ungar”, a declarat Kallas.

Oficialii maghiari au ameninţat în repetate rânduri că vor submina candidatura Ucrainei la UE şi sprijinul UE pentru Ucraina. Ungaria a blocat sau a întârziat în repetate rânduri pachetele de ajutor ale UE pentru Kiev.

„Dar dacă asta nu funcţionează, lucrăm deja la un plan B, pe care nu îl voi dezvălui. Suntem încă în proces”, a declarat Kallas.

Oficialii europeni au denunţat Ungaria pentru alinierea sa la Rusia. Oficialii europeni, inclusiv ministrul estonian de externe Margus Tsahkna, au sugerat retragerea dreptului de vot al Ungariei în cadrul blocului, transmite Kiev Independent.

„Procesul de aderare, sau cum îl numim noi, procesul de reunificare, este important nu numai pentru Ucraina, ci şi pentru Uniunea Europeană”, a declarat Kallas.

Ungaria menţine relaţii pozitive cu Rusia, spre deosebire de alte state membre ale UE. Pe 26 martie, ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a vizitat Moscova pentru a discuta despre continuarea cooperării economice între cele două ţări.

„Articolul 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană prevede posibilitatea retragerii drepturilor de vot ale unui stat membru dacă aderarea pune în pericol securitatea Europei şi a celorlalte state membre... exact asta face (prim-ministrul ungar Viktor) Orban”, a declarat Tsahkna într-un interviu publicat pe 5 aprilie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor