Putin: loviturile americane sunt "o agresiune împotriva unui stat suveran"

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov (Kirill Kudryavtsev/AFP/Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin consideră că atacul american împotriva bazei aeriene siriene de vineri dimineaţă constituie o agresiune împotriva unui stat suveran, a declarat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Federaţiei Ruse, Dmitri Peskov.

"Preşedintele Putin consideră că atacurile americane asupra Siriei sunt o agresiune asupra unui stat suveran, care încalcă normele legislaţiei internaţionale şi au fost comise folosind un fals pretext" a declarat Peskov.

Faptul că Washingtonul a ignorat total folosirea armelor chimice de către "teroriştii" din Siria agravează situaţia, a mai adăugat Peskov. "Putin crede că ignorarea totală a folosirii armelor chimice de către terorişti nu face decât să exacerbeze situaţia semnificativ".

Putin mai consideră că loviturile aeriene împotriva Siriei sunt o încercare de a abate atenţia de la numeroasele victime civile din Irak. Loviturile americane în Siria lovesc relaţiile bilaterale între Rusia şi SUA, nu contribuie la avansarea ofensivei împotriva terorismului, conform preşedintelui rus.

După eşecul administraţiei Obama de a interveni în războiul civil Sirian, Rusia s-a implicat masiv în regiune de partea aliatului său tradiţional - susţinând regimul lui Bashar Al Assad împotriva rebelilor sirieni - dintre care cel puţin o parte erau susţinuţi de CIA.

După decizia luată de fostă administraţie americană Obama de a diminua influenţa americană în regiune, Rusia a devenit forţa geopolitică dominantă, aflată în ascensiune, în regiune.

Atacul de vineri dimineaţă a survenit în urma unei întoarceri cu 180 de grade a poziţiei Washingtonului faţă de Bashar al Assad. Săptămâna aceasta oficialii americani au declarat că îndepărtarea lui Assad de la putere nu mai este o prioritate pentru SUA.

Joi noaptea, armata americană a lansat 59 de rachete Tomahawk, de croazieră, către aeroportul militar Shayrat din Homs. Atacul a survenit ca urmare a presupusei folosirii de arme chimice de către regimul sirian, împotriva civililor în provincia Idlib pe 4 aprilie.

Comandamentul american consideră că atacurile de pe 4 aprilie au fost efectuate de pe aeroportul din Shayrat.