Parlamentul European cere Rusiei să îl elibereze pe criticul Kremlinului Navalni

Parlamentul European a cerut Rusiei să îl elibereze pe Alexei Navalni, politician din opoziţie şi critic al Kremlinului.
Alexei Navani, care a fost arestat în timpul protestului anti-corupţie din 26 martie, gesticulează în timpul unei audieri pentru apel la un tribunal din Moscova, 30 martie 2017. (Captură Foto)
Andrei Popescu
07.04.2017

Navalni şi alţi câţiva critici ai Kremlinului au fost arestaţi luna trecută în timpul protestelor anti-corupţie ce au avut loc în Rusia. Ca urmare a acestor acţiuni, Parlamentul European, cu sediul în Strasbourg, a votat covârşitor în favoarea unei moţiuni care cere eliberarea lui Navalni.

512 europarlamentari au votat în favoarea moţiunii, în timp ce 75 au votat împotrivă. De asemenea, s-au înregistrat 36 de abţineri.

Europarlamentarul Soraya Post, din grupul de centru-stânga al socialiştilor şi democraţilor, a declarat: “Atenţie, domnule Putin! Trebuie să respectaţi Constituţia. Trebuie să vă eliberaţi deţinuţii politic, sau luna martie a anului 2017 va fi o altă lună de iarnă care va intra în istoria Rusiei”.

Navalni a fost închis la sfârşitul lunii martie pentru 15 zile pentru că nu s-a conformat ordinelor poliţiei în timpul protestelor în masă din Moscova. Mai mult, criticul Kremlinului a fost amendat pentru organizarea de demonstraţii interzise.

Câteva sute de persoane au fost, de asemenea, arestate în timpul protestelor anti-corupţie de pe cuprinsul Rusiei.

Protestele antocorupţie s-au declanşat după ce Navalni l-a acuzat pe premierul rus Dmitri Medvedev de corupţie şi deţinerea în secret a mai multor locuinţe de lux.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor