Raid al poliţiei ruse într-o clădire din St Petersburg, urmat de o explozie în apropiere

Flori pentru victimele atentatului din metroul din St Petersburg, 4 aprilie 2017
Flori pentru victimele atentatului din metroul din St Petersburg, 4 aprilie 2017 (OLGA MALTSEVA/AFP/Getty Images)

Joi, autorităţile ruse au efectuat un raid într-o clădire rezidenţială din St Petersburg găsind, conform declaraţiilor oficiale, explozibili similari cu cei folosiţi în atacul din metrou care a avut loc săptămâna aceasta.

La scurt timp după raidul efectuat, într-o clădire apropiată a fost semnalată o explozie puternică. Nimeni nu a fost rănit, însă faţadele unor clădiri s-au prăbuşit iar un vehicul a fost avariat.

Autorităţile ruse au anunţat că au dezafectat joi dimineaţa o bombă pe care ar fi găsit-o într-o clădire unde efectuau un raid.

Descoperirea explozibililor în St Petersburg creşte probabilitatea ca atentatul care a avut loc lunea aceasta într-o staţie de metrou să fie parte a unei serii de atentate plănuite de către un grup.

Pentru atac a fost învinuit un tânăr kârgâz - Akbarzhon Jalilov - deşi este deocamdată neclar dacă dovezile deţinute de anchetatorii ruşi sunt concludente.

Explozibilii au fost descoperiţi atunci când oficiali din domeniul securităţii au luat cu asalt o clădire rezidenţială din oraş. Ei au efectuat numeroase arestări, conform unui martor ocular. Nu este deocamdată clar dacă suspecţii au fost arestaţi de poliţie în timpul raidului efectuat sau în alte circumstanţe.

Surse din domeniul securităţii au declarat că explozibilii găsiţi prezentau similarităţi cu cei folosiţi în atacul de luni din staţia de metroul Ploshchad Vosstaniya.

Neclarităţi

Rusia încă adună date despre atentatul care a avut loc luni în metroul din St Petersburg, oraşul natal al preşedintelui Vladimir Putin.

Atentatul a adus din nou în prim-plan comunitatea musulmană din marile oraşe ale Rusiei, formată în principal din muncitori migranţi.

Comitetul de Investigaţii al Rusiei, însărcinat cu găsirea vinovaţilor pentru atentatul de luni, a declarat că anchetează în prezent circumstanţele mai multor persoane considerate complici ai lui Jalilov.

Comitetul a afirmat că a identificat mai multe persoane din Asia care au fost în contact cu Akbarzhon Jalilov, principalul suspect oficial. Percheziţii ulterioare efectuate în casele acestora ar fi găsit obiecte foarte importante în investigaţie, conform declaraţiilor oficiale.

Autorităţile kârgâze au eşuat să găsească dovezi concludente ale legăturilor dintre Jalilov şi islamişti radicali, în capitala Bishkek, sau în oraşul Osh, conform Reuters.

Mai important, oficialii kârgâzi nu au putut confirma un raport al agenţiei ruse Interfax, care afirma că Jalilov a încercat să treacă graniţa în Siria în februarie, după o vizită în oraşul Osh.

Rudele lui Jalilov au afirmat pentru Reuters că tânărul a petrecut 10 zile cu familia sa în timpul vizitei sale.