Israelul comite un genocid în Gaza, afirmă un fost diplomat de rang înalt al UE

Fostul şef al politicii externe a UE, Josep Borrell, a lansat un atac virulent la adresa Israelului, acuzând guvernul acestuia de comiterea unui genocid în Gaza şi de „desfăşurarea celei mai mari operaţiuni de curăţare etnică de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, cu scopul de a crea o destinaţie turistică splendidă”, transmite Guardian.
Borrell, fost ministru de externe al Spaniei, care a ocupat funcţia de şef al diplomaţiei europene între 2019 şi 2024 şi a fost preşedinte al Parlamentului European între 2004 şi 2007, a criticat, de asemenea, eşecul blocului comunitar de a utiliza toate mijloacele de care dispune pentru a influenţa Israelul, afirmând că exprimarea regretului nu este suficientă.
În timp ce primea premiul european Carol al V-lea în faţa unor demnitari, printre care şi regele Felipe, în sud-vestul Spaniei, vineri, Borrell a declarat că ororile suferite de Israel în atacurile Hamas din 7 octombrie 2023 nu pot justifica ororile pe care le-a provocat ulterior în Gaza.
„Ne confruntăm cu cea mai mare operaţiune de curăţare etnică de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, cu scopul de a crea o destinaţie turistică splendidă odată ce toate milioanele de tone de moloz vor fi fost îndepărtate din Gaza şi palestinienii vor fi murit sau vor fi plecat”, a declarat el într-un discurs, transmite Guardian.
Fostul diplomat a acuzat Israelul că a încălcat toate regulile conflictului şi că a folosit înfometarea populaţiei civile din Gaza ca «armă de război».
„Peste Gaza a fost aruncată o putere explozivă de trei ori mai mare decât cea a bombei de la Hiroshima”, a spus el. ”Şi de luni de zile, nimic nu mai intră în Gaza. Nimic: nici apă, nici hrană, nici electricitate, nici combustibil, nici servicii medicale. Asta au spus miniştrii lui [Benjamin] Netanyahu şi asta au făcut.”
El a adăugat: „Ştim cu toţii ce se întâmplă acolo şi am auzit cu toţii obiectivele declarate de miniştrii lui Netanyahu, care sunt declaraţii clare de intenţie genocidară. Rar am auzit un lider al unui stat să prezinte atât de clar un plan care se încadrează în definiţia legală a genocidului.”
Borrell a continuat să critice Europa pentru că se eschivează de la responsabilităţile sale morale şi umanitare faţă de Gaza.
„Europa are capacitatea şi mijloacele nu numai de a protesta împotriva a ceea ce se întâmplă, ci şi de a influenţa comportamentul [Israelului]”, a spus el. ”Dar nu o face. Noi furnizăm jumătate din bombele care cad asupra Gâzei. Dacă într-adevăr credem că mor prea mulţi oameni, atunci răspunsul natural ar fi să furnizăm mai puţine arme şi să folosim pârghia acordului de asociere pentru a cere respectarea dreptului internaţional umanitar, în loc să ne lamentăm că acest lucru nu se întâmplă.”
Politicianul socialist veteran a folosit discursul său şi pentru a reflecta asupra realităţilor geopolitice actuale, pe care le-a descris ca fiind fără precedent. Ordinea mondială post-1945, a spus el, este demolată de Vladimir Putin, „un tiran al cărui eşec militar în Ucraina l-a făcut şi mai periculos”, şi de Donald Trump, pe care l-a descris ca „maestrul haosului, care a trecut de la statutul de aliat la cel de adversar”.
Întrebarea cu care se confrunta Europa, a adăugat el, este cât de bine se va descurca fără protecţia oferită de mult timp de vechiul său aliat de peste Atlantic.
„Pentru a face faţă acestei situaţii, trebuie să trecem de la pacifismul structural la o reînarmare puternică, dar trebuie să facem acest lucru la scara europeană dacă vrem să evităm risipa care trezeşte vechii demoni naţionali”, a spus Borrell. ”Trebuie să renunţăm la atlantismul confortabil şi atavic, care ne-a determinat să delegăm securitatea noastră Statelor Unite, şi să construim o suveranitate europeană deplină, ceea ce va însemna şi conferirea Europei unei dimensiuni fiscale şi de securitate.”
El a afirmat că Europa nu mai este marele motor sau cronicarul istoriei mondiale.
„Astăzi, istoria a devenit un produs importat”, a adăugat Borrell. ”Istoria a fost scrisă de soldaţii ruşi care au mărşăluit spre Kiev în zorii unei dimineţi de februarie şi de ucrainenii care au opus rezistenţă. Istoria este scrisă de alegătorii americani care l-au readus pe domnul Trump la Casa Albă.”
Istoria, a continuat el, este acum povestea competiţiei tehnologice dintre SUA şi China. Într-o aparenţa aluzie la Trump, Borrell a adăugat: „Feţele istoriei de astăzi sunt cele ale lui Donald Trump, Vladimir Putin şi Xi Jinping. Niciunul dintre ei nu este european. Îi cunosc – bine, îi cunosc puţin – şi vă pot asigura că dintre cei trei, doi sunt mai inteligenţi decât al treilea. Problema este că al treilea nu ştie asta.”