Manager de spital cere ca medicii de familie să poată prescrie tratamentul pentru Covid: crearea de paturi la ATI nu e soluţia

(turnulsfatului.ro)
Andrei Popescu
27.10.2021

Singura soluţie pentru combaterea efectelor grave ale valului al patrulea al pandemiei este aceea ca medicilor de familie să li se permită să prescrie tratamentul antiviral necesar pacienţilor Covid încă din faza incipientă a bolii, a declarat, miercuri, Gabriel Lazany, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Bistriţa, descriind drept o “nebunie” faptul că accentul se pune pe crearea de paturi la ATI.

“Valul patru a îngenuncheat sistemul de sănătate din România. (...) A început, de anul trecut, nebunia - că nu-i pot spune altfel - secţiilor şi paturilor de Terapie Intensivă. La fiecare videoconferinţă, mesajul a fost: faceţi paturi de Terapie Intensivă. De ce? V-aţi uitat pe cifre, pe statistici? Când ajungi la Terapie Intensivă, se moare. Peste 90% dintre pacienţii intubaţi au decedat - nu în Bistriţa, în ţară; peste 70% dintre cei neintubaţi - nu în Bistriţa, în ţară.

Dacă cifrele ar fi fost invers şi 90% dintre pacienţi ar fi fost salvaţi, aş fi înţeles această nebunie şi am fi făcut orice să facem paturi de Terapie Intensivă. Nu asta este soluţia. Am spus-o, o repet de peste un an de zile: daţi drumul la tratamentul antiviral din zona de prespital, introduceţi în luptă medicina de familie. Faceţi protocoale de tratament pe care să le poată prescrie medicii de familie, să nu trebuiască să ajungă pacienţii în spital. Trebuie să se trateze din fază incipientă”, a precizat Lazany, citat de Agerpres, în cadrul şedinţei de Colegiu prefectural Bistriţa-Năsăud.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa este unitate suport COVID, alături de alte două spitale orăşeneşti din judeţul Bistriţa-Năsăud, cele din localităţile Năsăud şi Beclean.

Reamintim că, în urmă cu aproape două săptămâni, în mass media a fost prezentat cazul secţiei medicale de la Colţea din Capitală, care avea la dispoziţie la acea vreme 24 de paturi, dintre care 16 cu oxigen, dar care nu puteau fi folosite deoarece Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti nu îşi dăduse acordul pentru deschiderea lor.

“Noi am început prin presiuni la DSU, la comandantul acţiunii, care a fost foarte prompt, şi am spus că putem să facem COVID în ATI şi aşa ne-au deschis cu mare greutate, dar în secţia de medicală permanent au întârziat, la modul că DSPB a dat un aviz într-o vineri, dar s-a rătăcit în cadrul DSPB şi s-a descoperit abia luni că s-ar fi semnat vineri. După un consiliu medical furtunos, în care nu înţelegeam ce se întâmplă, noi medicii speram să se deschidă zonă roşie COVID la medicală, ATI-ul era deja blocat de pacienţi. Pe de o parte, ne controlează şi ne hărţuiesc excesiv cu controale, pe de altă parte, hârtii importante, avize sanitare, în acest DSPB parcă este o gaură neagră”, a declarat medicul Letiţia Coriu, şefa Secţiei ATI a acestui spital.

Totodată, Coriu a mai transmis la acea vreme că a fost contactată de secretarul de stat Raed Arafat şi că ordinul de operaţionalizare a celor 16 paturi cu oxigen urma să fie semnat. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor