Paturi cu oxigen nefolosite la un spital din Capitală din cauza lipsei avizului DSPB. Medic: La avize sanitare parcă e gaură neagră

(Getty Images)

În timp ce numărul zilnic de noi infectări cu Covid este alarmant şi în timp ce spitalele se plâng de faptul că nu mai au locuri libere la ATI, secţia medicală a Spitalului Colţea din Capitală are la dispoziţie 24 de paturi, dintre care 16 cu oxigen, dar care nu pot fi folosite din cauză că Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti nu şi-a dat acordul pentru deschiderea lor, relatează News.ro.

“Noi am început prin presiuni la DSU, la comandantul acţiunii, care a fost foarte prompt, şi am spus că putem să facem COVID în ATI şi aşa ne-au deschis cu mare greutate, dar în secţia de medicală permanent au întârziat, la modul că DSPB a dat un aviz într-o vineri, dar s-a rătăcit în cadrul DSPB şi s-a descoperit abia luni că s-ar fi semnat vineri. După un consiliu medical furtunos, în care nu înţelegeam ce se întâmplă, noi medicii speram să se deschidă zonă roşie COVID la medicală, ATI-ul era deja blocat de pacienţi. Pe de o parte, ne controlează şi ne hărţuiesc excesiv cu controale, pe de altă parte, hârtii importante, avize sanitare, în acest DSPB parcă este o gaură neagră.

Noi am depus planul de rezilienţă adaptat situaţiei pandemice a valului 4, pentru că noi am fost şi în valul 3, şi în valul 3 am avut o anumită capabilitate, am avut 8 paturi de ATI COVID şi 28 de pe medicală cu oxigen, iar acum am propus din nou acelaşi lucru, cu foarte mare greutate DSPB a dat aprobare pentru paturile de medicală, acelea 28, dar, în continuare avem încă 24 de paturi pe care DSPB nu vrea să le deschidă din diverse motive. Ba că avem noi conflicte interne, ba că nu vor ei să-şi asume. Acolo există 16 prize de oxigen. Sunt intermitente, un pat are oxigen, un pat nu are. La noi în Colţea se lucrează în ATI pe 8 paturi de COVID, avem şi ATI non-COVID, dar în paturile de COVID suntem supranumerari”, a declarat medicul Letiţia Coriu, şefa Secţiei ATI a acestui spital.

De asemenea, Coriu a mai transmis că a fost contactată de secretarul de stat Raed Arafat şi că ordinul de operaţionalizare a celor 16 paturi va fi semnat.

Potrivit sursei citate, conducerea spitalului a trimis un dosar cu documente către DSP Bucureşti în vederea deschiderii acestor paturi pentru pacienţi încă de acum zece zile. Prin acest dosar, medicii din spital au cerut modificarea structurii funcţionale şi organizatorice a Secţiei medicină internă/compartiment de cardiologie.

Totodată, într-un răspuns acordat News.ro, specialiştii DSP susţin că, în urma analizei acestui dosar şi în urma vizitelor de evaluare pe care le-au făcut la faţa locului, au ajuns la concluzia că dosarul depus este incomplet şi că există neconcordanţe între memoriul tehnic şi nota de fundamentare asumate de conducerea spitalului şi structura funcţională propusă efectiv pentru pacienţii COVID-19 – cazuri confirmate şi pentru pacienţii post-COVID a căror stare nu permite externarea la domiciliu. În acest răspuns, se mai arată că zona de spitalizare de zi pentru pacienţi din secţia medicină internă trebuie organizată conform prevederilor legale pentru a fi dată în folosinţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne