Munca sedentară la calculator este asociată cu tulburări de somn pe termen lung
![](https://image.epochtimes-romania.com/2025/02/2025_02_13_121_1739482570_rsz_crp_top.jpg)
Din ce în ce mai mulţi oameni îşi petrec o mare parte a zilei de lucru stând în faţa unui computer, iar acest lucru afectează calitatea somnului pe termen lung, potrivit unui nou studiu.
Munca la birou şi în faţa unui calculator creşte semnificativ riscul de a dezvolta tulburări ale somnului cronice. Acesta este rezultatul unui studiu american efectuat timp de zece ani pe aproape 1 300 de angajaţi cu normă întreagă, care a fost publicat recent în „Journal of Occupational Health Psychology”.
„Modul în care ne organizăm munca poate avea un impact negativ semnificativ pe termen lung asupra unui somn sănătos”, a declarat, într-un comunicat de presă, Claire Smith, autorul principal al studiului, doctor în psihologie ocupaţională şi organizaţională.
Efectele locului de muncă asupra somnului
Autorii studiului au identificat trei categorii diferite de persoane:
Persoane sănătoase care nu au probleme cu somnul în mod constant, „somnoroşi de recuperare” care se bazează pe sieste şi se odihnesc la sfârşit de săptămână, persoane predispuse la insomnie, care în mod constant au dificultăţi să adoarmă. Cei cu locuri de muncă sedentară au înregistrat o creştere cu 37% a simptomelor asemănătoare insomniei. Lucrătorii cu program de lucru neconvenţional, inclusiv ture de noapte, au fost cu 66% mai predispuşi să aibă nevoie de somn de recuperare, definit ca sieste frecvente sau somn prelungit în weekenduri.
Lucrătorii cu simptome asemănătoare tulburărilor de somn au afirmat că nu pot adormi, se confruntă cu somn intermitent, precum şi cu oboseală excesivă în timpul zilei.
În prezent, 80 % din populaţie duce un mod de viaţă sedentar. În plus, locurile de muncă la calculator implică adesea privitul la un ecran ore în şir. Acest lucru poate afecta somnul, deoarece lumina albastră a ecranelor poate perturba ciclul natural somn/veghe al organismului. Acest lucru este cauzat de o reducere a hormonului melatonină, care este important pentru somn.
Potrivit studiului, 90% dintre participanţii cu simptome asemănătoare tulburărilor de somn au raportat înrăutăţirea calităţii somnului după 10 ani.
„Acest lucru este deosebit de important atât pentru angajatori, cât şi pentru angajaţi. Cercetările arată că somnul deficitar afectează productivitatea, bunăstarea şi sănătatea generală”, a continuat Smith, în comunicatul de presă.
Îmbunătăţirea calităţii somnului înseamnă mai mult decât gestionarea orelor de lucru, potrivit psihologului. Rezultatele ar indica faptul că exerciţiile fizice în timpul zilei de lucru şi mai puţine ore suplimentare nu numai că facilitează un somn bun, dar aceste măsuri ar putea preveni tulburările de somn permanente după numai un deceniu, a menţionat aceasta.
„Un somn sănătos înseamnă mai mult decât a dormi opt ore. Este vorba, de asemenea, despre a adormi uşor, a dormi toată noaptea şi a avea un somn eficient.”
Prin urmare, companiile ar trebui „să fie conştiente de riscurile specifice asupra somnului angajaţilor lor, pentru a le detecta şi preveni mai bine”, a spus Smith.
Consecinţele pe termen lung ale unui somn insuficient
Acest lucru este deosebit de important, deoarece consecinţele unui somn insuficient sunt cumulative.
„De exemplu, dacă o persoană în vârstă de 30 de ani nu doarme patru până la şase ore pe noapte timp de două săptămâni, timpul său de a reacţiona, memoria şi capacitatea de a gândi critic se deteriorează”, a afirmat dr. Andrew Zinchuk, într-un comunicat de presă. El este specialist în medicină pulmonară, medicină intensivă şi medicină a somnului la Universitatea de Medicină Yale.
„După şapte zile în care ai dormit doar patru ore, este ca şi cum nu ai fi dormit timp de două zile la rând”, a explicat el.
Consecinţele negative ale unui somn insuficient pot include tulburări de memorie, concentrare şi judecată.
Acest articol nu înlocuieşte consultaţia medicală. Dacă aveţi întrebări legate de sănătate, vă rugăm să consultaţi medicul sau farmacistul.
Publicat pentru prima dată pe theepochtimes.com sub titlul „Sedentary Work and Irregular Schedules Linked to Long-Term Sleep Problems”