Malul european al Bosforului, atracţie turistică de neuitat

Cu palatele, ruinele si gradinile din împrejurimi, Bosforul este o atracţie turistică din Istanbul care oferă una din cele mai frumoase privelisti din Turcia.
Strâmtoarea Bosfor (Pixabay.com)
Simona Milea
25.03.2016

Una dintre cele mai strategice căi navigabile, Bosforul face legătura între Marea Neagră şi Marea Marmara, iar împreuna cu strâmtoarea Dardanele desparte Europa de Asia.

Boforul este un loc binecuvântat cu unele dintre cele mai interesante frumuseţi naturale din Istanbul şi poate din întreaga lume, turiştilor care doresc să-l viziteze oferindu-li-se două posibilităţi de alegere. Prima opţiune ar fi o plimbare pe uscat, pe drumul care se întinde pe malul strâmtorii. O altă variantă, mai atrăgătoare, ar fi un tur pe Bosfor cu o ambarcaţiune de agrement sau cu vaporaşul, organizat de societăţi maritime autorizate, dar se poate închiria şi o navă pentru o scurtă croazieră personală.

Istoricul strâmtorii Bosfor

Cu mii de ani în urmă, în cea de-a patra eră geologică, odată cu prăbuşirea faliei dintre cele două continente - estimată că s-ar fi produs cu aproximativ 7.500 de ani în urmă - strâmtoarea Bosfor din Istanbul a căpătat forma sa actuală, iar numele de Bosfor este dat de legende mitologice rămase din epoci preistorice.

Se spune că Zeus, dorind să-şi protejeze iubita, pe nume Io, de gelozia soţiei lui, Hera, a transformat-o în viţea. Hera a înţeles jocul şi i-a trimis lui Io o muscă să o agaseze.

Pentru a scăpa, Io a sărit peste o apă care a primit numele de „bonus” (viţel) „phoros” (trecere) adică Bosphorus. De-a lungul istoriei, strâmtoarea Bosfor a reprezentat cel mai mare obstacol pentru oştile care doreau să treacă din Asia în Europa. Primul pod construit peste Bosfor a fost cel făcut de Darius, Împăratul Persiei în secolul al IV- lea, peste care a trecut o armată de 700.000 de oşteni în războiul purtat cu sciţii.

După ce a luat amploare comerţul maritim, oraşul a devenit un mare centru comercial la care s-au adăugat şi frumuseţile naturale ale Bosforului care au atras atenţia încă din perioada bizantină, motiv pentru care au fost construite pe malurile strâmtorii reşedinţe de vară şi palate. Pentru siguranţa navigaţiei au fost construite în aceeaşi perioadă turnuri de control şi faruri. După cucerirea oraşului, sultanii otomani au construit pe malurile Bosforului turnuri, grădini de agrement şi palate luxoase.

Mult mai târziu, în timpul lucrărilor de reconstrucţie după proclamarea republicii, Bosforul a fost sufocat de construcţii greoaie de beton care au prejudiciat sistemul ecologic şi frumuseţea naturală a strâmtorii. Unul dintre monumentele de răscruce pentru Bosfor datează din 1973, când a fost inaugurat primul pod ce leagă Asia de Europa, cel de-al doilea pod fiind construit în 1988.

Strâmtoarea Bosfor este una dintre cele mai importante, frecventate şi periculoase căi navigabile din lume, pe care circulă în medie 50.000 de nave de mare tonaj anual, producându-se şi accidente navale la trecerea prin strâmtoare. Bosforul a fost şi va rămâne o frumoasă perlă ce va străluci în continuare prin frumuseţea şi particularităţile sale, apreciate de toţi turiştii care ajung pe aceste meleaguri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor