Malta: dulce ca mierea

Malta este o ţară fascinantă şi o istorie bogată. Cu un climat blând, privelişti uimitoare, Malta oferă turiştilor şansa de a se relaxa, de a face scufundări, plimbări, de a gusta mâncăruri în briza serii pe terasele restaurantelor elegante, de a merge în croaziere, etc. Insula este un amestec de culturi, care îi oferă un farmec aparte.
Oraşul Valletta, capitala Maltei. (Mohammed Reza Amirinia)
Mohammed Reza Amirinia
24.03.2016

Malta, cu climatul său blând şi paşnic, este o adevărată bijuterie. Numele său este derivat din cuvântul fenician original “Maleth”, care înseamnă “adăpost” sau “paradis”. Grecii antici au numit-o “Melite”, care înseamnă “dulce ca mierea”, datorită producţiei unui tip unic de miere pe insulă.

Una dintre cele mai mici ţări ale lumii, Malta ocupă un loc retras în Marea Mediterană, între Italia - nord - şi Tunisia şi Libia în sud. Are două limbi oficiale, malteza şi engleza, şi găzduieşte multe monumente arhitecturale şi istorice, inclusiv trei incluse în Patrimoniul UNESCO.

O insulă enigmatică învăluită în istorie, Malta a acţionat ca un pod între civilizaţiile atinse de diverşi cuceritori de-a lungul secolelor. Locaţia sa şi portul Grand Harbor oferă acestei micuţe ţări insulare o mare importanţă strategică ca o bază maritimă, care a avut parte de o succesiune de conducători printre care unii dintre ei au fost fenicieni, romani, mauri, normanzi, sicilieni, spanioli, cavaleri ai Sfântului Ioan, francezi şi britanici.

Cu toţii şi-au lăsat amprenta într-un mod sau altul pe insulă şi amestecul de culturi este evident în ceea ce priveşte manifestarea de obiceiuri sociale, dar şi evoluţia ţării în timp.

Sliema

Sliema, al cărei nume înseamnă “pace”, era pe vremuri un stat liniştit de pescari. Dar în ultimele câteva decenii s-a transformat într-o destinaţie turistică populară şi într-un centru pentru cumpărături, restaurante şi cafenele.

O stradă cu magazine în Sliema (Mohammed Reza Amirinia)
O stradă cu magazine în Sliema (Mohammed Reza Amirinia)

În timp ce mă bucuram de ceai pe Terrace Restaurant în port, aveam o imagine de ansamblu asupra “plajei de piatră”, unde oamenii stăteau la soare, înotau sau practicau snorkeling.

La mică distanţă se află Point, cel mai mare shopping mall din Malta şi dincolo de el se află Tigne Point Bridge, a cărui balustradă este ornată cu lacăte. Aceste aşa numite “lacăte ale iubirii” aduc un omagiu unei tradiţii romantice prezentă în multe oraşe ale lumii, conform căreia persoanele care se iubesc prind lacăte pe balustradele podurilor şi aruncă cheile în apă, gest care semnifică dragostea eternă.

M-am plimbat prin port şi mi-a adus aminte de cele mai aglomerate străzi de cumpărături din Londra – există cabine telefonice clasice la colţurile străzilor, şi mărci europene binecunoscute. Apoi mai sunt străzile Torri şi Bisazza construite pe dealuri înalte [ca în San Francisco], şi de-a lungul lor sunt diverse buticuri şi magazine de firmă.

Clădiri în Sliema (Mohammed Reza Amirinia)
Clădiri în Sliema (Mohammed Reza Amirinia)

Pe străzile sale interioare, mediul urban al Sliemei este amestecat cu clădirile în stil tradiţional victorian, conace şi vile elegante ornate cu pietre frumoase şi balcoane din lemn. Dar clădirile înalte cu apartamente şi hotelurile construite de-a lungul malului mării reprezintă noua faţă a Maltei, atrăgând turişti din toată lumea.

Numeroasele magazine alimentare şi de confecţii, situate pe străzile secundare, generează o interacţiune în rândul comunităţii locale şi ajută la păstrarea vie a tradiţiilor. Malta are o îndelungată moştenire creştină, iar bisericile existente în fiecare sat reprezintă principalul element pentru a aduce localnicii împreună.

Scufundări. Croazieră prin Valletta

Înainte să părăsesc Sliema şi să mă îndrept spre capitala malteză Valletta, am decis să fac scufundări în apele calde malteze. În apropierea hotelului meu am găsit Diveshack, un centru vechi pentru scufundări, ai cărui scafandri licenţiaţi şi experimentaţi oferă cursuri şi experienţe pentru toate nivelurile şi vârstele.

Vedere a Marelui Port, Malta (Mohammed Reza Amirinia)
Vedere a Marelui Port, Malta (Mohammed Reza Amirinia)

Am făcut două scufundări în total, una dintre ele la locul în care se afla epava navei HMS Maori, un distrugător scufundat de un avion de luptă german în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Epava a fost ulterior scoasă la suprafaţă şi scufundată din nou în afara portului Grand Harbor din Valletta, ca apoi să fie transformată într-o locaţie pentru scufundări.

O croazieră de două ore în jurul Vallettei împreună cu căpitanul Morgan Cruises este un bun punct de început pentru o scurtă lecţie de istorie şi pentru a putea vedea puţin din trecutul Maltei. Excursia ne-a dus în jurul Marsamxett şi a portului Grand Harbor. Comentatorul a evidenţiat locurile istorice, forturile şi zidurile de apărare ale oraşului, explicând pe scurt istoricul fiecăruia.

Sliema nu are plaje cu nisip, aşa că lumea face plajă pe dalele de piatră, care sunt prevăzute cu balustrade pentru accesul mai uşor la apă. (Mohammed Reza Amirinia)
Sliema nu are plaje cu nisip, aşa că lumea face plajă pe dalele de piatră, care sunt prevăzute cu balustrade pentru accesul mai uşor la apă. (Mohammed Reza Amirinia)

Cele mai interesante momente au fost satul Msida şi cele Trei Oraşe faimoase: Cospicua, Senglea şi Vittoriosa, care sunt aşezate în jurul perimetrului portului Grand Harbor. Unii spun că oraşele fortificate sunt leagănul istoriei malteze, oferind o casă şi o fortăreaţă pentru aproape fiecare persoană care s-a stabilit pe insulă încă din timpurile fenicienilor.

Am gustat doar puţin din Malta în timpul şederii mele în Sliema. În următoarea mea vizită – care ar trebui făcută în timpul Festivalului de Jazz, ce are loc anual în luna iulie – plănuiesc să stau la hotelul Phoenicia, fiind primul hotel de lux construit în ţară în 1947 şi fiind situat lângă porţile Vallettei.

Abia aştept să aflu mai multe despre această ţară care te intrigă şi poporul său.

Mohammed Reza Amirinia este un scriitor şi jurnalist independent, fiind pasionat de fotografie documentară, fotografie socială şi fotojurnalism. www.amirinia.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor