Peratallada - un sat medieval protejat din Catalonia (video)

Simona Milea
13.12.2015

M-am întrebat odată - oare care este cel mai frumos şi autentic sat din Catalonia, iar răspunsul a fost fără ezitare Peratallada. Vizitându-l, realizezi că este un sat conservat din Evul Mediu de o splendoare aparte. Aparţine de municipiul Forallac, provincia Girona nu departe de Casta Brava.

În acest sat, protagonistă este piatra, pentru că întregul sat este aşezat pe rocă, fiind împrejmuit de un şanţ excavat, în care roca trăieşte şi impresionează. În 1975 este declarat Ansamblu Istoric-Artistic, pentru că este unul dintre nucleele foarte importante şi bine conservate de arhitectură medievală din Catalonia.

A trece prin Peratallada înseamnă a parcurge pe viu o epocă medievală, cu străzi înguste de piatră, castelul de poveste, plantele agăţătoare ce ştrangulează zidurile şi ferestrele ce-ţi amintesc de Toscana. Satul s-a dezvoltat acum 10 secole, începând cu castelul ce a aparţinut familiei Peratallada, şi îl găsim menţionat din anul 1065.

Aşezarea pare o carte poştală date fiind zidurile şi şanţul ce o înconjoară, porţile de acces, pieţele pline de istorie şi colţuri ce te încântă la fiecare pas.

Se pot vizita castelul fortificat, cu frumosul său turn, splendidul palat atestat din secolul al XII-lea şi biserica romanică San Esteban din secolul al XIII-lea.

Adevărata atracţie a acestui sat este că a ştiut să-şi conserve caracterul rural şi în acelaşi timp să ofere turiştilor magazine şi restaurante de calitate excepţională care te ancorează în istoria şi cultura sa. Satul se găseşte într-o zonă de o frumuseţe rar întâlnită, cu munţi, păduri, sate istorice şi o coastă virgină. Conservând forma medievală, respectând construcţiile antice, nu se acceptă construcţii noi pentru că nu ar fi în acord cu aspectul ancestral, ce s-a putut conserva până în zilele noastre.

Armonia construcţiilor ne încântă cu echilibrul său arhitectonic, în care nu există nimic strident sau extravagant.

Vizitând Peratallada putem vedea şi alte locuri la fel de încântătoare, ce deţin magazine de artizanat şi ceramică cât şi foarte bune restaurante. Acestea sunt satele vecine, cum ar fi: Pals, Begur, Torroella de Montgri şi La Bisbal.

Personal, am dorinţa de a trece pe aici câteva zile, de a mă pierde pe străduţe medieval de înguste, unde istoria, frumuseţea deosebită, gastronomia sunt la ele acasă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor