Maia Sandu: Guvernarea Moldovei a ajuns să-mi fure şi identitatea
alte articole
Comisia Electorală Centrală (CEC) a demonstrat încă odată că are grave probleme funcţionale şi de respectare a legii, folosind duble standarde ce priveşte mecanismul de verificare a listelor de subscripţie şi acţionând în favoarea candidaţilor guvernării, deşi este instituţia care trebuie să asigure organizarea alegerilor libere şi corecte, susţine candidatul la funcţia de preşedinte din partea Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) Maia Sandu, cu referire la şedinţa CEC din 6 octombrie. Comisia a înregistrat alţi patru concurenţi electorali la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, fără a verifica toate semnăturile depuse de concurenţi doar pentru a le da posibilitatea să-i fure atât voturile cât şi identitatea.
„Această guvernare ticăloasă căreia nu-i este suficient „furtul miliardului” şi utilizarea banilor furaţi pentru campania electorală, în hoţia ei se dovedeşte a fi şi laşă, necutezând să lupte corect prin candidaţi proprii, ci furându-mi identitatea cu speranţa că mă vor împiedica să continuu lupta de deoligarhizare a ţării şi de redare a instituţiilor statului către cetăţeni”, a declarat liderul PAS într-o conferinţă de presă.
Înţelegem foarte bine că în această campanie guvernarea nu vine cu un singur candidat, ea vine cu câţiva candidaţi declaraţi Lupu, Ghimpu, Leancă şi unul nedeclarat, Dodon, dar are şi o serie de candidaţi căpuşă, clone, scopul cărora este nu de a obţine voturi pentru sine, ci de a fura voturi de la alţii astfel încât într-un final să fie avantajaţi candidaţii oficiali sau neoficiali ai guvernării.
Este grav că în acest joc a fost implicată şi CEC. “Cunoaştem de la reprezentanţii noştri din raioane că oamenii Partidului Democrat (PD) au continuat că colecteze semnături până în ultima zi, chiar dacă candidatul PD-ului a fost înregistrat cu mult timp în urmă”.
La şedinţa din 6 octombrie, în momentul în care verificarea listelor de subscripţie arăta că un anumit candidat era la limita întrunirii condiţiilor prevăzute de lege, procesul de verificare a semnăturilor de către CEC a fost sistat. Verificarea celorlalte semnături nu a mai avut loc, ele fiind declarate valide în mod automat. Motivul formal invocat a fost că lipsa de timp nu permite verificarea deplină. În realitate pentru mai mulţi candidaţi sistarea verificării a fost dictată “cel mai probabil de dorinţa lui Vlad Plahotniuc de a transforma deputaţii în concurenţi electorali cu orice preţ”.
În opinia liderului PAS, candidaţii care au fost înregistraţi cu încălcarea procedurii legale de verificare a semnăturilor sunt Valeriu Ghileţchi, Ana Guţu, Maia Laguta şi Silvia Radu.
În cadrul şedinţei CEC s-a stabilit că în listele de subscripţie prezentate de către Maia Laguta au fost găsite liste ale lui Roman Mihăieş ceea ce” înseamnă că semnăturile pentru ambii candidaţi au fost colectate de unele şi aceleaşi persoane. Maia Laguta a prezentat liste de subscripţie goale dar care erau ştampilate de către primari, însă potrivit legii, ştampilarea listelor are loc doar după completarea acestor liste şi după verificarea de către primari a semnăturilor. CEC-ul tolerând aceste proceduri ilegale”.
Menţionăm că la 6 octombrie, CEC a înregistrat alţi patru concurenţi electorali la funcţia de preşedinte al Moldovei: Ana Guţu candidata Partidului Politic „DREAPTA” şi candidaţii independenţi: Valeriu Ghileţchi, Maia Laguta şi Silvia Radu, respingând cererile candidaţilor independenţi Ion Dron, Roman Mihăeş, Vasile Tarlev şi Vitalia Pavlicenco pe motiv că nu au întrunit condiţiile necesare pentru înregistrare.