Raport Promo-LEX Moldova: Resurse administrative şi cadouri folosite în scop electoral

În raportul de monitorizare a alegerilor prezidenţiale din Moldova, Promo-LEX constată tendinţa de utilizare a resurselor administrative, oferirea cadourilor şi cere majorarea numărului secţiilor de votare pentru diaspora.
Misiunea Promo LEX prezintă raportul de monitorizare. (promolex.md)
Ştefan Sârbu
06.10.2016

Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor pentru funcţia de preşedinte, în raportul nr.3 de monitorizare, prezentat la 6 octombrie şi care cuprinde perioada 14 septembrie – 4 octombrie, constată tendinţa de utilizare a resurselor administrative în promovarea unui anumit candidat la funcţia de preşedinte, cazuri de oferire a cadourilor în perioada electorală, activităţi de denigrare, multiple cazuri de colectare a semnăturilor de către persoane neautorizate şi evitarea reflectării cheltuielilor reale in procesul de colectare a semnăturilor. De asemenea, Promo-LEX consideră că este necesară majorarea numărului secţiilor de votare din afara Moldovei, în cel puţin 6 state.

Potrivit unui comunicat de presă, Misiunea de observare Promo-LEX a identificat implicarea activă a reprezentanţilor autorităţilor publice locale de nivelurile I şi II în timpul orelor de muncă, pentru organizarea activităţilor de colectare a semnăturilor, precum şi a întâlnirilor cu cetăţenii în cadrul campaniilor politice şi electorale. Au fost înregistrate cel puţin 20 cazuri de utilizare a resurselor administrative, printre cei implicaţi numărându-se Marian Lupu, reprezentantul Partidului Democrat din Moldova (PDM) – 13 cazuri dar şi liderul Partidul Socialiştilor (PSRM) Igor Dodon – 3 cazuri.

La ajutorul resurselor administrative au apelat, uneori, şi candidaţii Iurie Leancă, Dumitru Ciubaşenco, Inna Popenco şi Vasile Tarlev.

Promo-LEX consideră nejustificată reducerea numărului secţiilor de votare în Marea Britanie şi expune necesitatea de a majora numărul secţiilor de votare în 6 ţări: Federaţia Rusă, Belgia, Irlanda, Franţa, Italia şi România.

De asemenea, Promo-LEX atenţionează despre tergiversarea aprobării de către deputaţi a completărilor Codului Penal în ceea ce priveşte coruperea alegătorilor în scrutinul prezidenţial. Misiunea a stabilit 10 cazuri de oferire a cadourilor cu tentă electorală, dintre care, cu implicarea reprezentanţilor PDM -5 cazuri şi PSRM – 5 cazuri.

Calitatea datelor din Registrul de Stat al Alegătorilor continuă să rămână o problemă ducând la scăderea încrederii alegătorilor faţă de procesul electoral. Observatorii constată că în liste figurează alegătorii decedaţi, iar adresele din registru nu corespund cu cele din buletinul de identitate al alegătorului.

În 7 localităţi există neconcordanţe între adresele indicate în buletinele de identitate ale alegătorilor şi datele care se regăsesc în Registrul de Stat al Alegătorilor. Numai în comuna Chirsovo din Unitatea Teritorial Autonomă Găgăuzia sunt atestate 80 de cazuri în care adresele din registru cu cele din buletinele de identitate nu corespunde. Au fost identificate persoane decedate înscrise în registrul alegătorilor în cel puţin 6 localităţi.

Menţionăm că Misiunea de observare Promo-LEX cuprinde 42 observatori care vor monitoriza procesul electoral în toate circumscripţiile electorale din Moldova în perioada 31 august – 30 noiembrie 2016. În ziua alegerilor, Promo-LEX va delega câte un observator în fiecare secţie de votare din ţară şi va realiza numărarea în paralel a voturilor în toate secţiile de votare.

În perioada monitorizată, s-a încheiat etapa de depunere a demersurilor de înregistrare a candidaţilor la alegerile prezidenţiale. Din totalul celor 24 de pretendenţi, 8 solicitanţi nu au reuşit să depună cerere de înregistrare la Comisia Electorală Centrală, 7 dintre aceştia fiind candidaţi independenţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor